Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint „a magyarok fizettek a késért, amivel az oroszok levágták egy ukrán katona fejét”

háború
2023 április 13., 07:52

Ukrajna azzal vádolja Magyarországot, hogy energiaüzletekkel finanszírozza az orosz háborús bűnöket. Erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója, Oleg Ustenko beszélt a Politicónak. „Ha látták azt a videót, amin az oroszok levágják egy ukrán katona fejét – a magyarok fizettek a késért” – mondta Ustenko arról a videóról, amin állítólag egy ukrán katona kivégzését látni.

Ustenko úgy fogalmazott, „teljesen vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássátok, milyen bűncselekményeket támogattok. Azzal, hogy több gázt vásároltok az oroszoktól, nagyobb kapacitást adtok nekik a háború eszkalálására”.

photo_camera Oleg Ustenko Fotó: DOGUKAN KESKINKILIC/Anadolu Agency via AFP

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma egyelőre nem reagált.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden utazott Moszkvába, ahol Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel és Alekszej Lihacsovval, a Roszatom atomenergetikai vállalat vezérigazgatójával tárgyalt. Már aznap bejelentették, hogy a magyar kormány egy új gázmegállapodást kötött az oroszokkal, vagyis a Gazprommal, illetve megegyeztek a paksi beruházás kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról, ami Szijjártó elmondása szerint a szerződés megkötése óta „megváltozott műszaki és technológiai paraméterek” miatt volt szükséges.

Ustenko azt mondta, szeretné, ha az Európai Unió közbelépne és „nyomást gyakorolna” Magyarországra, megakadályozva azt, hogy a magyar kormány „együttműködjön a Kreml-rezsimmel”, és hogy még több pénzt adjon Moszkvának az energiáért cserébe.