Több tízezren tüntettek Spanyolországban a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

külföld
2023 szeptember 24., 16:46

Spanyolok tízezrei vonultak végig Madrid utcáin jelezve, hogy nem támogatják, hogy Pedro Sanchez ügyvezető miniszterelnök amnesztiát adjon a katalán szeparatistáknak. Az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) hívei spanyol zászlókat lengetve érkeztek az ország minden pontjából. A hatóságok negyvenezer főre becsülték a tömeg nagyságát.

photo_camera Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency via AFP

Sanchez a júliusi választásokon a második helyen végzett, azonban hivatalban maradhat, ha elnyeri a száműzetésben élő Carles Puigdemont volt katalán vezető pártjának, a Junts per Catalunya támogatását. Puigdemont jelenleg körözés alatt áll, mivel egy, Spanyolország által illegálisnak tartott népszavazással megpróbálta kiszakítani Katalóniát Spanyolországból. A vezető azt ígéri, ha megszüntetik az ellene és szeparatista társai ellen indított jogi eljárásokat, támogatni fogja Sanchezt.

photo_camera Albert Nunez Feijoo Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency via AFP

A július 23-án legtöbb szavazatot szerzett PP vezetője, Albert Nunez Feijoo kijelentette, hogy soha nem fog engedni a 2017-es függetlenségi népszavazás szervezőinek, és nem hajlandó amnesztiát adni nekik. (Reuters)