38 méteres alagutat ásott az esztergomi robbantó

bűnügy
2023 szeptember 25., 12:56

Az esztergomi robbantás után vizsgálódó Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műveleti Szolgálatának Bűnügyi Technikai Főosztálya megállapította, hogy az elkövető egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házból kiindulva, ami a robbanás ellenére épségben maradt – írta meg a Blikk.

Úgy tűnik, az elkövető az ingatlanban olyan, Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen, ami szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik és nagy erejű robbanást okozhat.

Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta – nem kizárhatóan direkt, a nagyobb robbanás érdekében felborította –, majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett.

Katonák az esztergomi robbantás után 2023. szeptember 20-án.
photo_camera Katonák az esztergomi robbantás után 2023. szeptember 20-án. Fotó: Németh Dániel/444

A férfi gázmaszkot viselt a házban, amit csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt, és a gázmaszkot a robbanáskor is viselte. A TEK 4,5 órán át próbált tárgyalni a robbantóval.

A szándéka kétséget kizáróan az volt, hogy megölje a rendőröket.

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében továbbra is folytatja az eljárást, a helyszínen most is nyomoznak.

Szombaton hazaengedtek egy rendőrt a Honvédkórházból, három társát még benntartják, egyikük az intenzíven van.