Botrányba fulladt az ELTE nyári kurzusa, miután kiderült, hogy két ismert amerikai náci is beiratkozott

belföld
2023 szeptember 25., 16:24

Az ELTE külföldiek számára látogatható nyári kurzusának második hetén derült ki a hallgatók számára, hogy két amerikai szélsőjobboldali aktivistával, Greg Johnsonnal és David Michael Zsuttyval járnak közösen órákra.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara a Múzeum körúton
photo_camera Az ELTE Bölcsészettudományi Kara a Múzeum körúton Fotó: Wikimedia

A két névre egy diák lett figyelmes egy körlevél címzettlistáján. Az egyetem kivizsgálta az ügyet, de arra jutottak, hogy az etikai kódex nem vonatkozik a program résztvevőire. Így a diákok elhatározták, hogy nem mennek el a diplomaosztóra, mire az ELTE vezetése úgy döntött, egyáltalán nem tartják meg a záróünnepséget.

A Szabad Európa úgy tudja, a fehér felsőbbrendűséget hirdető két férfi kifejezetten nyelvtanulás céljából vett részt a tanfolyamon, ami arra utalhat, hogy Magyarországon terveznek maradni.

Johnsont 2019-ben kitoloncolták Norvégiából, mert egy írásában megvédte a 77 embert meggyilkoló szélsőjobboldali tömeggyilkost, Anders Breiviket, azóta Budapest és Amerika közt ingázik. Zsutty 2023-ban költözött Budapestre.

Az 58 éves Johnson társalapítója a Counter-Currents kiadónak, amely a Hitler-rajongó Savitri Devié könyveit is újranyomtatta több más szélsőjobboldali szerzővel együtt. Johson álnéven publikált, Amerika megtisztítása: Néhány gyakorlati javaslat című könyvében azt tanácsolja, hogy a zsidók minden vagyonát kobozzák el jóvátételként. Hozzáteszi, „ha hagynánk, hogy megtartsák a vagyonukat, azonnal arra használnák, hogy zavart keltsenek ellenünk. Nézzük csak meg, mi történt, amikor Adolf Hitler a rá jellemző túlzott kedvességgel, ami a legnagyobb hibája volt, megengedte a németországi zsidóknak, hogy a vagyonukkal együtt kivándoroljanak.”