ENSZ-bizottság: Az orosz hadsereg halálra kínozza az ukrán informátornak tartott embereket

háború
2023 szeptember 25., 18:17

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az orosz hadsereg halálra kínozza az ukrán informátornak tartott embereket – jelentette Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a világszervezet egyik vizsgálóbizottsága.

„Folyamatosan kerülnek elő bizonyítékok arra, hogy az orosz fegyveres erők háborús bűncselekményeket követnek el Ukrajnában” – áll a bizottság jelentésében, ami szerint az orosz hadsereg széles körben és módszeresen alkalmaz kínzást olyan emberekkel szemben, akiket azzal gyanúsít, hogy az ukrán hadsereg informátorai.

„Egyes esetekben a kínvallatást olyan brutalitással alkalmazták, hogy az áldozat meghalt” – írta a bizottság, ami a továbbiakban arra fog törekedni, hogy megállapítsa: a kínzás esetei és az ukrán infrastruktúra elleni támadások emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak-e.

A Wagner csoport katonái pöröllyel végeznek ki egy dezertált, majd elfogott orosz katonát 2023 februárján.
photo_camera A Wagner csoport katonái pöröllyel végeznek ki egy dezertált, majd elfogott orosz katonát 2023 februárján. Forrás: Gray Zone/Telegram

„A bizottság elítéli, hogy továbbra is történnek támadások védett státuszt élvező civilek és egészségügyi létesítmények ellen” – írta a bizottság, ami arról is beszámolt, hogy Herszon régióban orosz katonák jelentések szerint 19 és 83 év közötti nőket zaklattak, illetve erőszakoskodtak velük.

Ukrajnát is felszólította a bizottság, hogy tisztázza az orosz hadifoglyok gyanú szerinti bántalmazásának eseteit.

Erik Mrse, a bizottság vezetője az elkövetők felelősségre vonását hangsúlyozta mindkét oldalon.

A vizsgálóbizottság eddig tízszer látogatott Ukrajnába, de orosz forrásokhoz többszöri megkeresés ellenére sem fért hozzá. (MTI)