Moszkva körözést adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság vezetői ellen

külföld
2023 szeptember 25., 13:41

Az orosz belügyminisztérium felvette a körözöttek listára a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elnökét, Piotr Hofmańskit. A minisztérium adatbázisában található körözésen nem szerepel, hogy milyen törvény alapján keresik. A lengyel Hofmański mellett helyettese, Luz Del Carmen Ibáñez Carranza és az ICC egyik bírója, Bertram Schmitt is felkerült a körözött személyek listájára – írta meg a Mediazona.

Piotr Hofmanki 2015. március 10-én a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon
photo_camera Piotr Hofmańki 2015. március 10-én a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon Fotó: Koen van Weel/AFP

Nem ez az első ilyen eset. Az orosz belügyminisztérium már indított házkutatási eljárást Tomoko Akane és Rosario Salvatore Aitala bírák, valamint Karim Khan, az ICC ügyésze ellen. Márciusban büntetőeljárás indult Khan és az ICC három bírája ellen egy ismert ártatlan személy büntetőjogi felelősségre vonása és egy külföldi állam nemzetközi védelmet élvező képviselőjének megtámadására való felkészülés miatt.

Az áldozatok valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz diktátor és Maria Lvova-Belova gyerekjogi biztos, akik ellen március 17-én adott ki elfogató parancsot az ICC. A hivatal azzal gyanúsítja őket, hogy részt vettek ukrán állampolgárok, köztük gyerekek orosz területre történt erőszakos kitoloncolásában, amit háborús bűnnek minősítenek. (Szvoboda)