Mégsem megy Putyin Dél-Afrikába, pedig már a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál kérték, hogy ne kelljen letartóztatni

külföld
2023 július 19., 10:51

A dél-afrikai köztársaság elnöke már a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC) kért engedélyt, hogy ne kelljen őrizetbe vennie Vlagyimir Putyint a jövő havi BRICS-országok találkozóján.

photo_camera Fotó: EVGENY BIATOV/AFP

Cyril Ramaphosa szorult helyzetbe került: ICC-tag lévén kötelező lenne letartóztatniuk az orosz elnököt, miután a bíróság márciusban adott ki ellene elfogatóparancsot. De ők rendezik a BRICS-találkozót is, ahova Putyin személyesen jönne, hiába kérték, hogy küldjenek valaki mást helyette.

Frissítés: Aztán úgy tűnik, meggondolta magát. Az MTI röviden ennyit közölt az ügyről: Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazik el a Dél-afrikai Köztársaságba a BRICS-országok augusztusban tartandó találkozójára - közölte szerdán a dél-afrikai elnöki hivatal. A közös megegyezés alapján Putyin helyett Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli az augusztus 22-24-i rendezvényen.

„Oroszország nyilvánvalóvá tette, hogy országuk hivatalban lévő elnökének letartóztatása hadüzenetnek számítana” - mondta a dél-afrikai elnök. Az ország mellesleg már 2015-ben megtagadta az ICC által körözött Omar el-Besir akkori szudáni elnök letartóztatását és kiadását a bíróságnak.

A csoport tagja még Brazília, India, Kína, ezért felmerült az ötlet hogy mi lenne, ha átszerveznék az egész eseményt Kínába, amely nem tagja az ICC-nek. De ezt még csak fontolgatják.

Arról, hogy Vlagyimir Putyint miért nem lehet agresszió miatt felelősségre vonni, és hogy egyáltalán hogyan nézhet ki egy nemzetközi felelősségre vonás, Tóth-Szenesi Attila írt nálunk bővebben. (via MTI)