1500 eurónyi megvesztegetést követelt, a végén már lejt is elfogadott a két korrupt határrendész

belföld
2023 szeptember 26., 10:24

A nigériai csalók ellen kifejlesztett Rescam alkalmazás vagy a magát mindenfelé scamek és spamek elleni csúcsra járató James Veitch tárgyalása technikája elbújhat a „német honosságú tehergépkocsival” az ártándi román-magyar határátkelőn tavaly októberben Romániába „átlépésre jelentkező személyek” tárgyalótechnikája mellett.

A személyeket – férfiak vagy nők? hányan voltak? kilétüket balladai homályban hagyta az ügyészség közleménye – két korrupt határrendész akarta lehúzni. A két derék magyar egyenruhás viszont a legrémesebb alkutechnikát választotta: nagyon magasra tették a lécet, majd ész nélkül engedtek a követeléseikből (mintha egy túszejtő bankrabló a Matolcsy család és az Orbán-Mészáros-klán teljes vagyonát követelné, majd végül beérné egy mirelit pizzával, természetesen ananászossal).

Az alku így folyt, röviden, az ógörög drámák stílusában:

  • A határrendészek azt mondták, hogy annyi hiányosságot találtak az autón, hogy 4000 eurónyi bírságot szabhatnának ki, de 1500 euró kenőpénz fejében átengedik a „személyeket”. És az autót is persze. [Lándzsát eldob, nem talál.] Gyors átváltás napi árfolyamon a későbbi összehasonlítások érdekében: adjatok 583 ezer forintot, mert 1,55 millió forintos lehetne a bírság.
  • A „személyeknél” csak 500 euró van (195 ezer forint). Mire a határrendészek reagálnának, közlik, hogy de ezt sem akarják odaadni [lándzsát eldob, nem talál].
  • A határőrök órákon át tétlenül várakoztatják őket [lándzsát eldob, megsebez].
  • A „személyek” felajánlanak 300 eurót és 70 000 forintot (186 ezer forint), amit a határőrök elfogadnak, de nem tartják elégnek [lándzsát eldob, megsebez, eldob, megsebez].
  • A „személyek” felajánlanak még 200 lejt (15 664,86 forintot) is. A határrendészek belemennek, hogy így összesen nagyjából kétszázezerért átengedjék őket [lándzsát eldob, nagyon betalál]

Az ókori görög drámákat esetleg csak felületesen ismerők azt hihetik, hogy a történetnek ezzel a happy enddel vége is van. De az ókori görög drámákat szerencsére nem Hollywoodban írták, így nem ezzel van vége.

  • Kiszáll a TEK, a kommandósok elfogják a két korrupt határrendészt, az ügyészség vádat emel és videót tesz közzé az elfogásról. Lándzsát eldob, halálosan megsebez.