A kanadai házelnök lemondott a Hunka-botrány miatt

külföld
szeptember 26., 19:13

Miután a kanadai parlament rendkívüli ülésén ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály egyik veteránját, és a kanadai parlament házelnöke két ováció közepette hősnek nevezte a férfit, Anthony Rota a párt vezetőivel egyeztetve lemondott a tisztségéről, mondván: „Ez a ház mindannyiunk felett áll.”

Anthony Rota 2022. október 12-én az albániai Tiranában.
photo_camera Anthony Rota 2022. október 12-én az albániai Tiranában. Fotó: Olsi Shehu/Anadolu Agency via AFP

Moszkva: Kanada ultraliberális ideológiája a nácizmus rokona

Kanada Oroszországgal szembeni ellenséges lépései, beleértve a szankciók bővítését, nem maradnak válasz nélkül – közölte az orosz külügyminisztérium. „A kanadai kormány ellenséges fellépése, ami az oroszellenes szankciós hevületében igyekszik felülmúlni az Egyesült Államokét, folyamatosan bővítve a nemzeti stoplistát a politikusok, a kultúra művelői, szankciók alá vontak családtagjai, sőt egész oktatási intézmények rovására, természetesen nem marad válasz nélkül” – írták.

A minisztérium szerint a 14. „Galícia” SS-gránátos hadosztály 98 éves banderista harcosának, Yaroslav Hunkának a kanadai parlamentben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása idején megrendezett nyilvános ünneplése „a lehető legjobban jellemezi Justin Trudeau miniszterelnök uralkodó rendszerét”. Az állásfoglalás szerint az orosz fél nem szándékozik „megbékélni azzal, ahogyan a kanadai liberálisok a nácizmussal kacérkodnak”.

„Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket az orosz-kanadai kapcsolatok összefüggésében, amelyek a hivatalos Ottawa hibájából mély válságot szenvednek el” – írja az orosz külügyminisztérium, ami szerint Kanada ultraliberális ideológiája, amit „átitatott a gyűlölet Oroszország, annak kultúrája, vallási és hagyományos értékei iránt, rokonságot mutat a nácizmussal”.

„Nem véletlen, hogy ebben az országban emlékműveket állítottak az ukrán nacionalizmus vezetőinek, a menedékjogot kapott nácik túlnyomó többsége pedig, mint például Yaroslav Hunka, nyugodtan éli az életét az orosz kommunizmus elleni harcosokként dicsértetve és pártfogoltatva, különösen Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes által” – írják az oroszok azzal zárva, hogy bíznak benne: „a kanadai társadalom egészséges erői felemelik szavukat a hatósági történelemhamisítás, megbélyegzés ellen, ami kéz a kézben jár a militáns ruszofóbiával”.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint az ilyen események, vagy hogy az USA harckocsikat és ATACAMS rakétákat küld Ukrajnának, közelebb viszik Oroszországot a NATO-val való közvetlen konfliktushoz. „Úgy tűnik, Oroszországnak egyre kevesebb választása marad, szinte csak az, hogy a terepen közvetlen konfliktusba keveredjen a NATO-val, amely nyíltan fasiszta blokká vált, hitleri tengelyhez hasonlóvá, bár annál nagyobb méretűvé. Mi készen állunk, bár az eredmény az emberiség számára sokkal nagyobb áldozatokkal jár majd, mint 1945-ben” – írta Medvegyev.

A lengyelek bíróság elé állítanák Hunkát

Hunkát meghívták a kanadai parlament pénteki rendkívüli ülésére, amit Zelenszkij látogatásával egy időben tartottak meg Ottawában. Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők álló ovációja közepette úgy mutatták be, mint „az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a II. világháborúban”.

Anthony Rota, az alsóház elnöke, aki Kanada és Ukrajna hősének nevezte Hunkát, zsidó szervezetek tiltakozására reagálva bocsánatot kért tőlük, és magára vállalta a felelősséget a volt SS-önkéntes meghívásáért. Közölte, hogy utólag jutott olyan információhoz, amik miatt megbánta a döntését.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy előzetesen sem ő, sem Zelenszkij nem értesült Rota tervéről, és sajnálja a történteket. Witold Dzielski ottawai lengyel nagykövet bocsánatkérést követelt a szervezőktől, és felvetette Hunka bíróság elé állításának lehetőségét is. (Guardian, MTI)