Nagy Márton a bankoknak: Szép ez az extraprofit, csak baja ne essék!

gazdaság
2023 szeptember 26., 08:41

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter még hétfőn találkozott a Magyar Bankszövetség vezetőivel, vagyis a meghatározó magyarországi bankvezérekkel, köztük Jelasity Radován bankszövetségi elnökkel – írja a minisztérium kedden kiadott közleménye alapján a Portfolio.hu (a közleményt a 444.hu nem kapta meg, ezért kell máshonnan idéznünk). A miniszter ezen ultimátumot adott a bankoknak: nem lesz új bankadó, annak kivetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól.

A találkozónak a múlt heti kormányon belüli, bankadó körüli csörte adott különös jelentőséget. Varga Mihály pénzügyminiszter egy csütörtöki konferencián ugyanis belengette a bankadó növelésének vagy egy új típusú bankadó bevezetésének a lehetőségét, amikor azt mondta (szó szerinti idézet az előadásból): „a kormány azt is mérlegelheti, hogy ha az idei esztendőben egy rekordnyeresége van a bankoknak, márpedig négyszer annyi nyeresége van, mint a tavalyi évben, 1160 milliárd forintot ért el ez a nyereség, akkor mérlegelheti a kormány azt is, hogy még további adófrontokat nyit meg”.

A pénzügyminiszter szavai kiverték a biztosítékot a Fidesz-frakciónál (illetve megrogyasztották a forint és az OTP árfolyamát, amely a több mint ezer forintos esésből azóta se állt talpra), de másnap Nagy Márton is beleszállt a kollégájába, amikor azt mondta ugyanazon a fórumon, hogy nem lesz bankadó.

A hétfői egyeztetés után az viszont látható, hogy Nagynak is felcsillant a szeme, meglátva a bankok nyereségében szereplő nullákat (így néz ki a Varga által említett adat, bár nem tudjuk, honnan vette: 1 160 000 000 000). A közlemény alapján írt cikk szerint ugyanis

„a gazdaságfejlesztési miniszter megállapította, hogy a bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.”

Tehát ott az a sok pénz (lásd még: extraprofit) nálatok, kedves bankok. És nem vesszük el tőletek bankadó formájában, ha jók lesztek, és felpörgetitek a hitelezést. Hogy hogyan? A miniszter szerint nemcsak az várható el, hogy a pénzintézetek aktívan működjenek közre az olyan kamattámogatott állami hitelprogramokban, mint például a Széchenyi kártya Program vagy a leendő CSOK+, hanem dolgozzanak is ki új lépéseket a lakáscélú és az egyéb piaci hitelek felpörgetése érdekében. Ezért a bankszövetség a megállapodás szerint igyekszik egy héten belül elkészíteni egy olyan intézkedési tervet, „amely felvázolja, hogy a bankszektor mit kíván tenni a hitelezés helyreállítása érdekében” – írja a Portfolio.hu.

Külön érdekessége a Nagy Márton-minisztérium közleményének, hogy az arról szóló hír megjelenésével (tehát vélhetően nagyjából a közlemény kiadásával) egy időben Varga Mihály pénzügyminiszter egy keddi konferencián ismét a bankadót emlegette, derül ki szintén a Portfolióról. A miniszter a lap szerint „újra utalt a bankadót, kamattámogatást érintő ötleteire ('múlt heti lista')”, illetve miközben néhány napja még azt mondta, csak az biztos, hogy a tavalyi 6,2 százalékosnál alacsonyabb lesz az idei költségvetési deficit, most azt mondta, hogy tartható a 3,9 százalék.

A kormány egyébként tavaly 327 milliárd forintnyi bankadót szedett be, míg az idei költségvetésben a „Pénzügyi szervezetek befizetései” költségvetési sor előirányzata 358 milliárd forint, ebből augusztus végéig 153 milliárd folyt be.