Nagy Márton: Jön az új CSOK, újabb bankadó viszont nem lesz

gazdaság
2023 szeptember 22., 15:47

Varga Mihály csütörtökön azzal borzolta a kedélyeket (és a forint árfolymát), amikor a Magyar Közgazdasági Társaság éves vándorgyűlésén arról beszélt, a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan a kormány várta, ezért újabb megszorításokra lehet szükség és a kormány mérlegelheti, hogy még jobban megadóztassa a bankok profitját. A hír a tőzsdén és a Fidesz-frakcióban is kiverte a biztosítékot, a forint árfolyama a beszéd után gyengülni kezdett, Kocsis Máté fideszes frakcióvezető pedig gyorsan telenyilatkozta a sajtót, hogy Varga Mihály csak a magánvéleményét fejezte ki, amikor újabb bankadóról beszélt.

Sokan arra számítottak, hogy amikor pénteken Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lép majd pódiumra a vándorgyűlésen, reagál majd kollégája szavaira, ez viszont az előadásában elmaradt. Beszéde előtt viszont villáminterjút adott a Portfolio.hu-nak, amelyben szembesítették a pénzügyminiszter állításaival. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy nem lesz új bankadó, legalábbis ezt sem ő, sem a Fidesz-frakció nem támogatja. Mint mondta, "a költségvetést úgy kell módosítani, hogy az ne hátráltassa a gazdasági növekedés helyreállását. Ehhez el kell kerülni, hogy a kiigazítási lépések és ennek gazdaságlassító hatásai oda-vissza érvényesülve spirálszerűen húzzák le a gazdaságot." Éppen ezért a lehetséges lépések közé nem fér bele a bankadó, sem a kamattámogatott hitelek feltételeinek rontása, mert mindkettő akadályozza a hitelpiac helyreállását, amire viszont nagy szükség van a növekedés beindításához.

photo_camera Nagy Márton Fotó: Németh Dániel/444

Nagy Márton is hangsúlyozta, hogy Varga a magánvéleményét fejtette ki előadásában, amivel ő nem ért egyet. Sőt, semmilyen különadó emelését nem támogatja, mert a kormány megígérte, hogy jövőre megfelezi a különadókat. Állami vállalatoknál keletkezhetnek extraprofitok, amiknek elvonásán el lehet viszont gondolkodni.

Arról is beszélt, hogy a hiány nagyobb lesz az idén, mint 3,9 százalékos GDP arányos hiánycél, de kisebb, mint a tavalyi 6,2 százalék. Szintén említette, hogy készen áll a CSOK+ koncepciója és arról nagyon hamarosan tárgyalni fog a kormány. A CSOK+ már megszületett gyerekek után várhatóan nem lesz elérhető, de 40 év alattiaknak, első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére kínálja majd a programot a kormány, nagyon kedvező kamatkondíciókkal. A programot adósságleírással is összekapcsolják majd, a felvehető hitel nagysága a vállalt gyerekek számától függ majd, a megvalósult gyerekvállalás után pedig csökkenni fog a hiteltartozás.