Trump nem fogja befogni

külföld
2023 szeptember 26., 05:49

Donald Trump tiltakozott az amerikai ügyészek kérése ellen, hogy korlátozzák egyes nyilvános kijelentéseit a 2021. január 6-i puccskísérlete miatt indult szövetségi büntetőperben – írja a Reuters. Az ügyészek szeptember közepén kérték fel Tanya S. Chutkan bírót arra: fékezze meg a volt elnököt, mert annak egyes kijelentései megfélemlíthetik a tanúkat, befolyásolhatják a potenciális esküdteket, vagy mások zaklatásához vezethetnek.

A vádemelés óta eltelt időben Trump szinte naponta becsmérelte a bírót, az ügyészeket és a leendő tanúkat, és tett közzé lázító hangvételű posztokat a Truth Social közösségi oldalon. „A 2020-as elnökválasztással kapcsolatos korábbi nyilvános dezinformációs kampányához hasonlóan az alperes közelmúltbeli peren kívüli nyilatkozatai is arra irányulnak, hogy aláássák az igazságszolgáltatási rendszerbe vetett közbizalmat, és megfélemlítsék a bíróságot, az esküdtszéket, a tanúkat és az ügyészeket" – szerepelt az ügyészi kezdeményezés indoklásában.

Trump ügyvédei élesen ellenezték Jack Smith különleges ügyésznek ezt a kérését. A védőcsapata a hétfő késő este benyújtott bírósági beadványában azt állította: az ilyen korlátozások sértenék a szólásszabadsághoz való jogát, mivel a 2024-es republikánus jelöltség egyértelmű esélyeseként indul az elnökválasztáson. Trump már korábban nyilvánosan támadta Smith kérését, azzal érvelve, hogy ezzel próbálják korlátozni Joe Biden elnökkel, a 2024-es választásokon várható ellenfelével szembeni kritikáját.

"Alapjában véve a javasolt szájzárrendelet nem más, mint a Biden-kormányzat nyilvánvaló kísérlete arra, hogy törvénytelenül elhallgattassa legjelentősebb politikai ellenfelét" – írták Trump ügyvédei a beadványban.