Glasgow-ban jóváhagyták az Egyesült Királyság első állami drogfogyasztó szobáját

drog
2023 szeptember 27., 18:07

A skót hatóságok jóváhagyták az Egyesült Királyság első államilag támogatott drogfogyasztó szobáját, ahol orvosi felügyelet mellett, biztonságos körülmények között lehet illegális kábítószereket, így kokaint vagy heroint fogyasztani.

Glasgow helyi tisztségviselői jóváhagyták a politikai vitákat kiváltó, 2,3 millió fontba (1 milliárd forint) kerülő szoba létrehozását.

A projektet támogató Elena Whitham skót kábítószer- és alkoholügyi miniszter szerint több mint száz világszerte működő, Németországban és Hollandiában is megtalálható intézmények tapasztalatai azt mutatják, hogy az itt végzett munka életeket ment és az egészségügyi rendszer terhelését is csökkenti.

A működését jövőre elkezdő központban egészségügyi szakemberek dolgoznak majd, akik higiénikus környezetet biztosítanak az intézményen kívülről behozott kábítószerek fogyasztására. A hatóságok szerint az intézmény nincs ösztönző hatással a kábítószerhasználatra, viszont csökkenti a kábítószerek okozta ártalmakat és a túladagolásos esetek számát.

Egy glasgow-i tisztségviselők által kiadott jelentés szerint „elsöprő nemzetközi bizonyítékok vannak” arra, hogy az ilyen típusú létesítmények csökkentik a kábítószerhasználat negatív hatásait a közterületeken, különösen az eldobott injekciós tűk okozta fertőzésveszélyt.

A skót kormány az Egyesült Királyság részeként is önálló döntéseket hozhat oktatásügyi és egészségügyi kérdésekben. A londoni kormány korábban közölte, hogy Angliában vagy Walesben nem támogatják az ilyen létesítmények létrehozását, mivel szerintük ezeken a helyeken elnézik vagy ösztönzik a drogfogyasztást. (MTI)