Norvég kutatók megerősítették, hogy négy robbanás is történt tavaly az Északi Áramlatnál

háború
2023 szeptember 27., 10:52

Norvég kutatók most először találtak szeizmikus bizonyítékot arra, hogy négy robbanás is történt az Északi Áramlat vezeték tavaly szeptemberi felrobbantásakor, tudta meg a Guardian.

Eddig is szó volt arról, hogy kettőnél több robbanás történhetett, de bizonyítékot csak most találtak rá. Eszerint a további robbanások a dán balti szigettől, Bornholmtól északkeletre történtek, körülbelül hét másodperccel és 16 másodperccel a korábban ismert két detonáció után. A kutatók észak-európai és németországi szeizmikus állomásokról, köztük a Svéd Nemzeti Szeizmikus Hálózattól és a bornholmi dán állomásoktól származó információk komplex elemzésével jutottak erre a következtetésre.

A Norsar kutatói 2022. szeptember 26-án, nem sokkal a első két robbanás után két egyértelmű szeizmikus eseményt azonosítottak. Az első, az Északi Áramlat 2-n 02:03:24-kor, a második pedig az Északi Áramlat 1-en 19:03:50-kor történt. A norvég szeizmológusok szerint azonban még kiderülhet, hogy ennél is több robbanás történt.

Augusztusban számoltunk be arról, hogy a Der Spiegel német lap és a ZDF közszolgálati műsorszolgáltató közös oknyomozó cikke szerint minden bizonyíték arra mutat, hogy Kijev áll a robbantás mögött.