Novák Katalin a gyermekvállalást reklámozta az amerikai fiataloknak

külföld
2023 szeptember 27., 07:47

A gyermekvállalás menti meg a világot, hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban. A BYU az egyik legnagyobb mormon magánegyetem az Egyesült Államokban.

A 35 ezer diákot oktató egyházi fenntartású felsőoktatási magánintézményben tartott előadását az államfő azzal kezdte, hogy annak a generációnak a tagjaival szeretett volna találkozni, akik képesek változást hozni a világban.

Novák Katalin beszélt a Nyugaton tapasztalt "demográfiai jégkorszakról", és rámutatott arra, hogy Európában egyetlen ország népesedési mutatója sem éri el a népesség fenntartásához szükséges mértéket.

photo_camera Fotó: Bartos Gyula/Sándor-palota/MTI/MTVA

Novák Katalin megosztotta saját tapasztalatait az amerikai egyetem hallgatóival, és úgy fogalmazott, nem éri meg lemondani a családi életről és a gyermekvállalásról a karrier érdekében. Arra biztatta a fiatalokat, hogy „ne féljenek gyermeket vállalni”. Az előadás után a diákok kérdezhették az államfőt, aki az ukrajnai háborúra vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy Magyarország számára, Ukrajna közvetlen szomszédjaként, a legfontosabb a béke, míg azok, akik a konfliktustól földrajzi értelemben távol élnek, nem értik meg ilyen mértékben a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában élő magyar nemzetiségűek is életüket veszítik a háborúban. Hozzátette, hogy a békefolyamatban az Egyesült Államok szerepvállalása elkerülhetetlen, és nagyon fontos szerepe van, ezért ha az amerikai elnök a béke pártján van, akkor sokkal nagyobb az esély azt megteremteni Ukrajnában.

Szintén kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Magyarország nem adja fel az ezer éve választott kereszténységét, és ennek jele az is, hogy templomok épülnek. Kijelentette, hogy a tolerancia fontos érték, ugyanakkor úgy nem lehet toleráns az ember, ha megtagadja identitását.

Az 1875-ben alapított Brigham Young University egyházi magánegyetemet az amerikai felsőoktatási rangsorok az ország vezető intézményei között tartják számon, a The Wall Street Journal 2024-es összesítése az Egyesült Államok 20. legjobb egyetemeként jegyzi.

Novák Katalin látogatása New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének kiemelt politikai hetén kezdődött, amelynek során beszédet mondott a közgyűlésben, valamint magyar államfőként évtizedek óta először szólalt fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, ahol békét sürgetett Ukrajnában. (MTI)