Elfogták a hegyi-karabahi hadsereg volt parancsnokát

külföld
2023 szeptember 29., 12:00

Az azerbajdzsáni biztonsági erők őrizetbe vették Hegyi-Karabah hadseregének volt parancsnokát, Levon Mnacakanjan altábornagyot, írja a TASZSZ hírügynökség alapján a Meduza. A katonatisztet a lacini ellenőrzőponton vették őrizetbe, amikor Hegyi-Karabahból az örmény Gorisz városába akart átjutni. Mnacakanjan 2015 és 2018 között Hegyi-Karabah védelmi minisztere és fegyveres erőinek parancsnoka volt.

Menekülő örmények
photo_camera Menekülők. Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Szeptember 27-én az Azerbajdzsán által el nem ismert terület korábbi kormányfőjét, Ruben Vardanjan üzletembert is őrizetbe vették, amikor megpróbálta elhagyni Hegyi-Karabahot. Másnap letartóztatták, és vádat emeltek ellene, többek között terrorizmus finanszírozása, valamint illegális fegyveres csoportok létrehozásában és tevékenységében való részvétel miatt.

Ugyanezen a napon David Babajan elnöki tanácsadó bejelentette, feladja magát az azerbajdzsáni hatóságoknak. Facebook-oldalán kifejtette, „ha nem így tesz, azzal a legsúlyosabb károkat okozhatja a régóta szenvedő hegyi-karabahi népnek”.

Közben a karabahi örmények folyamatosan menekülnek az Azerbajdzsán által efoglalt területekről, az Örményországot választók száma már meghaladta a 84 ezret.