Péntekig 84 ezren menekültek el Hegyi-Karabahból

külföld
2023 szeptember 29., 11:18

Több mint 84 ezer belső menekült költözött át péntek reggelig Hegyi-Karabahból Örményországba, írja az örmény kormány sajtószolgálata alapján az MTI. „A 6 órai (magyar idő szerint 3 órai) helyzet szerint 84 770 erőszakkal kitelepített személy lépett Örményországba Hegyi-Karabahból” – olvasható a tájékoztatásban.

Örmények menekülnek Hegyi-Karabahból 2023. szeptember 28-án.
photo_camera Fotó: Siranush Adamyan/AFP

A nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert, de jó ideig kvázi önálló irányítással működő Hegyi-Karabah szeptember 20-án megadta magát, amit az azeri hadsereg alig 24 órás villámháborúval kényszerített ki. Az örmény kormány sajtószolgálata közölte, hogy akár 120 ezer menekült is érkezhet Örményországba. Az Egyesült Államok csütörtökön bejelentette, nemzetközi megfigyelő missziót küldene Hegyi-Karabahba.

Hétfőn 20 órakor, az Aszkeran-Sztepanakert útvonalon egy üzemanyagtartálynál robbanás történt, aminek oka egyelőre ismeretlen. Az áldozatok száma meredeken nőtt a karabahi hatóságok korábbi, 68 halottról szóló kedd esti bejelentéséhez képest. A mentési munkálatok a robbanás helyszínén jelenleg is tartanak.

Kiemelt videóink