Hegyi-Karabah megadta magát

külföld
2023 szeptember 20., 10:10

Azerbajdzsán szerdán győzelmet hirdetett a Hegyi-Karabah elleni egynapos katonai támadás után, amelynek során Baku tüzérségi tűzzel lőtte az örmény ellenőrzésű régiót. Reggel megírtuk, hogy civil áldozatai is voltak a támadásnak.

Hegyi-Karabah örmény vezetése szerda reggel tűzszünetet kötött, hogy megakadályozza a további vérontást, mivel az azerbajdzsáni erők jelentős előrenyomulást értek el a szakadár térségben.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium szerint a karabahi örmény fél beleegyezett, hogy „leteszik a fegyvert, elhagyják harcálláspontjaikat és katonai állásaikat, és teljesen lefegyverzik magukat. Az örmény fegyveres erők egységei elhagyják Azerbajdzsán területeit, az illegális örmény fegyveres csoportokat feloszlatják".

Szétlőtt autók Sztepanakertben.
photo_camera Szétlőtt autók Sztepanakertben. Fotó: SIRANUSH SARGSYAN/PAN PHOTO/via REUTERS

„A jelenlegi helyzetben a nemzetközi közösségnek a háború befejezése és a helyzet megoldása irányába tett lépései elégtelenek. Ezt figyelembe véve az Arcah Köztársaság hatóságai elfogadják az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságának javaslatát a tűzszünetre vonatkozóan" - közölte a hegyi-karabahi elnöki hivatal. Ezt a Politico idézte cikkében.

Ahogy azt Rácz András gyorselemzésében is írja, a megadás formálisan egy Moszkva által közvetített tűzszüneti javaslat mentén történt, de tartalmilag ettől még megadás.

link Forrás

A szakértő örmény forrásokra hivatkozva így foglalja össze a megállapodás pontjait:

1. Hegyi-Karabah feloszlatja minden fegyveres erejét, a nehézfegyvereket pedig kivonják (Örményország felé.)

2. Az örmény erőket is kivonják a térségből (érdekesség, hogy Örményország eddig konzisztensen tagadta, hogy lennének ott örmény erők)

3. A régió helyzetéről holnap kezdődik egyeztetés az azeri központi kormány és a helyi örmények képviselői között, terv szerint Jevlah városában.