Nemzetközi bűnszövetkezetet működtethetett a volt üzbég diktátor lánya

külföld
2023 szeptember 29., 10:28

A svájci ügyészek azzal vádolják Gulnara Karimovát, Üzbegisztán volt elnökének lányát, hogy egy nemzetközi bűnszövetkezetet vezetett, ami több százmillió dollárnyi kenőpénzt mosott tisztára, írja a BBC. A hatóságok 780 millió svájci frank, átszámítva 315 milliárd forint értékű vagyont foglaltak le a 2005-2013 közötti időszakra vonatkozó vizsgálat során.

Gulnara Karimova itt éppen ruhatervezőként pózol egy 2011 tavaszi New York-i divatbemutató backstage-ében.
photo_camera Gulnara Karimova itt éppen ruhatervezőként pózol egy 2011 tavaszi New York-i divatbemutató backstage-ében. Fotó: Amy Sussman/AFP

Karimova 2014 óta börtönben ül Üzbegisztánban, ahol sikkasztásért ítélték el. Korábban nagy befolyással rendelkezett az ex-szovjet államban mint az ellenzéket kíméletlenül elnyomó autokrata vezető, Iszlam Karimov lánya. Saját ékszermárkája volt, szórakoztató televíziós csatornát működtetett, és Googoosha művésznéven popslágereket is megjelentetett.

A svájci vádirat egy meg nem nevezett üzletembert is említ, aki egy orosz távközlési cég üzbég kirendeltségét vezette. Karimovát azzal vádolják, hogy kenőpénzt fogadott el az üzbegisztáni távközlési ágazathoz való hozzáférésért cserébe, a pénzt pedig svájci bankszámlákon, valamint más országokban lévő számlák bonyolult hálózatán keresztül tisztára mosta. Augusztusban a brit Serious Fraud Office (SFO) lefoglalt három, több mint 20 millió font értékű, Karimova tulajdonában lévő luxusingatlant.
A svájci szövetségi ügyészek vádiratában az áll, hogy a számlák megnevezett haszonhúzói strómanok voltak, akik eltitkolták, hogy Karimova a valódi kedvezményezett.

Karimova Üzbegisztán genfi ENSZ-nagyköveteként védelmet élvezett, de 2013-ban elbukta a mentelmi jogot. Szervezete ellen Svájc mellett Svédországban, Franciaországban, Norvégiában, Hollandiában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is büntetőeljárás indult.