Október elején Japán a fukusimai erőmű radioaktív vizének második adagját is leengedi a tengerbe

külföld
2023 szeptember 29., 06:41

Japán a jövő héttől a második adag kezelt radioaktív vizet is leengedi a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba, írja a Guardian. Augusztus 24-én, az első körben a tervezett 1,34 millió tonnából mintegy 7800 tonna vizet engedtek az óceánba. A kormány két évvel ezelőtt adott engedélyt a víz leengedésére, az ENSZ nukleáris felügyelőbizottsága pedig a múlt hónapban adott zöld utat.

photo_camera Fotó: TAKUYA MATSUMOTO/The Yomiuri Shimbun via AFP

„Az első leengedést követő ellenőrzések befejeződtek, a második kör október 5-én kezdődik” – közölte csütörtökön a Tokyo Electric Power (Tepco). A cég szerint a vízből minden radioaktív anyagot kiszűrtek, kivéve a tríciumot, ami biztonságos szinten van.

Kínát feldühítette a víz leengedése, még augusztusban arra szólította fel Japánt, hogy álljanak el a tervüktől. A első leengedésre válaszul betiltották a japán halak és tenger gyümölcseinek importját, mindezt annak ellenére, hogy Tokió kitart amellett, hogy a művelet nem jelent kockázatot. Oroszország szinten fontolgatja, hogy betiltja a japán tengerből kifogott halak importját.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A fukusimai nukleáris erőművet 2011-ben pusztító földrengés és szökőár sújtotta, ami miatt az atomerőműben a világ második legsúlyosabb nukleáris balesete következett be. Az erőműnél összegyűlt szennyezett vizet óriási tartályokban tárolják, de a létesítmény felszámolásához fel kell szabadítani a helyet, ezért a vizet megtisztítják, sokszorosára hígítják és évtizedeken át fokozatosan engedik a tengerbe. Mióta a 2011-es szökőár elpusztította az üzemet, kb. 1,34 millió tonna víz gyűlt össze, ami 500 olimpiai méretű medence megtöltéséhez elég. A vizet a szűrése és hígítása után 30 éven át eresztik le.