Tűz volt egy szigetszentmiklósi, akkumulátor-hulladékot feldolgozó telephelyen

belföld
2023 szeptember 29., 15:50

„Tűzeset történt szeptember 29-én egy szigetszentmiklósi, akkumulátorhulladékot feldolgozó telephelyen” - írja a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem honlapján. Az esetről annyit tudni, hogy egy darálógép égett, amit a dolgozók kézi porral oltóval eloltottak. A füsttel telítődött üzemcsarnokot a tizenöt dolgozó elhagyta, sérülés nem történt.

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen tüntetők 2022 februárjában
photo_camera A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen tüntetők 2022 februárjában Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A közleményből nem derül ki, melyik telepről van szó. Szigetszentmiklóson korábban a SungEel Hitech Hungary Kft. üzemében halt meg két munkás, miután egy darálógép felrobbant. Mint kiderült, a takarítással megbízott „magyarul nem beszélő” munkás rosszul takarította a gépet. A SungEel mindezért 10 millió forintos büntetést fizetett. A baleset előtt már volt arról szó, hogy a cég megszegte a munkavégzés szabályait, és hogy határértéket meghaladó légszennyezettségnek, és rákkeltő anyagoknak teszi ki dolgozóit.

Augusztus elején a katasztrófavédelem vizsgálata megállapította, hogy a cég nem alakította ki a biztonságos üzemeltetés feltételeit megteremtő oktatási-képzési rendszert illetve, hogy a biztonságos üzemeltetés feltételei súlyosan hiányosak. Emiatt a katasztrófavédelmi engedélyt aztán vissza is vonták.

A SungEel bátonyterenyei üzemében engedély nélkül tárolt több száz tonna hulladék miatt a céget korában 31 millióra büntették. A településen nem rég tüntettek a gyár működése ellen - mi is ott voltunk:

link Forrás