Biden azt ígéri, az USA továbbra is támogatja Ukrajnát

háború
2023 október 01., 17:55

Joe Biden megígérte, hogy az USA továbbra is támogatja Ukrajnát, miután a kongresszusi költségvetési megállapodásból az utolsó pillanatban kizárták a további katonai finanszírozást.

Az ideiglenes intézkedés, amit a kormány leállásának elkerülése érdekében vezettek be, nem tartalmazott 6 milliárd dollárt a Kijevnek nyújtott katonai segélyre, ami a Fehér Ház első számú prioritása.

A keményvonalas republikánusok ellenzik a további katonai segítségnyújtást, sokan pedig nyíltan ellenzik az amerikai elnök hozzáállását a háborúhoz.

De most Joe Biden azt mondta, Ukrajna „számíthat” az USA támogatására. A háború finanszírozásának visszaállításáról azt mondta: „Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatása megszakadjon. Megnyugtathatom, hogy eljutunk odáig, hogy meg fogjuk csinálni.” „Biztosítani akarom amerikai szövetségeseinket, hogy számíthatnak a támogatásunkra, nem fogunk elmenni” – mondta Biden.

Joe Biden 2023. szeptember 10-én Hanoiban.
photo_camera Joe Biden 2023. szeptember 10-én Hanoiban. Fotó: NHAC NGUYEN/AFP

Az Egyesült Államok már kb. 46 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának a háború tavaly februári eszkalációja óta. Biden most további 24 milliárd dollárt kért, az elmúlt hónapokban pedig az USA a legkorszerűbb berendezéseket (köztük nagy hatótávolságú rakétákat és Abrams tankokat) küldte Kijevbe.

Az ukrán erők továbbra is lassan haladó ellentámadást folytatnak Ukrajna déli részén.

A szombati ideiglenes költségvetési megállapodás, amely 45 napig finanszírozza az amerikai szövetségi kormányt, egyelőre megvonta a folyamatos katonai finanszírozást.

Mindkét párt magas rangú szenátusvezetői közös nyilatkozatot tettek közzé, jelezve, hogy a következő hetekben „biztosítani kívánják, hogy az Egyesült Államok kormánya továbbra is támogatást nyújtson” Ukrajnának.

De a lépés – ami csak 9 nappal azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij elnök Washingtonba repült, hogy további támogatást kérjen – a képviselőház keményvonalas republikánusai részéről az elmúlt hónapok háborúval szembeni növekvő ellenállását tükrözi.

A republikánusok irányítják a képviselőházat, a demokraták pedig vékony többséget élveznek a szenátusban. Mindkettőjüknek jóvá kell hagyniuk a költségvetést, mielőtt azt törvénybe foglalják.

Matt Gaetz floridai kongresszusi képviselő szombaton azt mondta, hogy „a kongresszuson keresztül már engedélyezett finanszírozás valahol a több mint elég és a túl sok között van”. Marjorie Taylor-Green, Georgia állam képviselője pedig azt mondta, hogy már túl sok segélyt utaltak ki Kijevnek, „Ukrajna nem az 51. állam”.

A megközelítésük heves reakciót váltott ki a Demokrata Párt szenátoraiból. „Nem tudom elhinni, hogy az emberek ebben a pillanatban hagyják magára Ukrajnát” - mondta Mark Warner szenátor. (BBC)