Dmitrij Medvegyev szerint a brit védelmi miniszter egy „tőrőlmetszett kretén”

háború
2023 október 01., 14:15
Grant Shapps honvédelmi miniszter még közlekedési miniszterként 2022. július 6-án.
photo_camera Grant Shapps honvédelmi miniszter még közlekedési miniszterként 2022. július 6-án. Fotó: PHIL NOBLE/REUTERS

Grant Shapps brit védelmi miniszter a Telegraphnak adott interjújában azt mondta, fontolóra veszi az ukrán fegyveres erők kiképzőhelyeinek az ukrán határokhoz közel vagy akár Ukrajnába való áthelyezését.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a friss brit védelmi minisztert „tőrőlmetszett kreténnek” nevezte, és azt mondta, hogy a brit kiképzők, ha Ukrajnába mennek, az orosz fegyveres erők „legális célpontjává válnának”.

Dmitrij Medvegyev a Kremlben 2023. március 21-én.
photo_camera Dmitrij Medvegyev a Kremlben 2023. március 21-én. Fotó: SERGEI KARPUKHIN/AFP

A brit kormányfő, Rishi Sunak azt mondta, egyelőre nem tervezik brit kiképzők küldését Ukrajnába, szerinte Shapps azt mondta, hosszú távon a brit hadseregnek lehetősége nyílik arra, hogy közvetlenül Ukrajnában végezzen kiképzést.

Nagy-Britannia Ukrajna egyik legfontosabb szövetségese. A brit hatóságok fegyverekkel látják el Ukrajnát, például nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal, és kiképezik az ukrán hadsereget, többek között a számukra új fegyverek használatára. (Meduza)