Az illegális bevándorlás miatt a csehek és a lengyelek is visszaállítják szerdától a szlovák határ ellenőrzését

külföld
2023 október 03., 10:44

Csehország és Lengyelország az illegális bevándorlók és az embercsempészek megfékezése miatt szerdától tíz napig szigorított határellenőrzésbe kezd, írja a Reuters. Az akció várhatóan tíz napig tart, de meghosszabbítható.

Szlovákiába a szombati előrehozott parlamenti választás előtti hetekben mind több illegális bevándorló érkezett Magyarország felől. Robert Fico, a végül nyertes Smer-elnök egyik kampányígérete volt a szigorú határvédelem.

A menekültválság északra húzódásának alapvetően két oka lehet: a magyar kerítés a kormányzati propaganda állításai dacára nem elég a menekültek megállítására. Orbán Viktor az év elején már arról beszélt Brüsszelben, hogy öt méterre kellene magasítani a kerítést.

Az északi útvonal kialakulásában annak is szerepe lehet, hogy a már Magyarországon tartózkodó illegális bevándorlók és az őket mozgató embercsempészek elkerülik Ausztriát a szigorított osztrák határellenőrzés miatt.

A schengenio csatlakozás után bezárt lengyel-szlovák határátkelőhely Barwinek és Vysny Komarnik (Felsőkomárnok) között
photo_camera A schengenio csatlakozás után bezárt lengyel-szlovák határátkelőhely Barwinek és Vysny Komarnik (Felsőkomárnok) között Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A szlovák választási kampányban felmerült, bár bizonyítani senki sem tudta: a magyar kormány besegített a menekültekkel a szigort hirdető potenciális szövetségesének, Robert Ficónak.

A cseh-szlovák és lengyel-szlovák határ ellenőrzése az ígéretek szerint a lehető legkevesebb korlátozással jár a kijelölt határátkelőhelyeken, a szükségesnél jobban nem akarják terhelni a forgalmat.

Az elmúlt hetekben Szlovákiába érkező bevándorlók túlnyomó többsége fiatal férfi a Közel-Keletről és Afganisztánból.