Távollétében 8 és fél év börtönre ítélték a háború ellen tüntető orosz tévést

külföld
2023 október 04., 08:44

8 és fél év börtönbüntetésre ítélte az orosz bíróság Marina Ovszjannyikova orosz újságírót, az orosz köztévé korábbi szerkesztőjét, aki 2022 márciusában élő adásban tüntetett az ukrajnai invázió ellen - írja a Reuters. A bíróság szerint az azóta már nyugatra szökött újságíró "tudatosan hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről".

Ovszjannyikova 2022 márciusában az állami tulajdon 1-es csatorna élő híradójába rohant be egy transzparenssel, amin az volt olvasható: „NO WAR. Állítsátok meg a háborút. Ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek. Oroszok a háború ellen.”

link Forrás

A szerkesztőt az akciójáért végül csak 30 ezer rubel pénzbírságra büntették, miután 14 órán keresztül kihallgatták. Viszont továbbra is tüntetett a háború ellen, a nyáron például egy "Putyin egy gyilkos, a katonái fasiszták" feliratú transzparenssel vonult ki a Moszkva folyó partjára, a Krem-el szembe. Augusztusban őrizetbe vették és megvádolták azzal, hogy hamis híreket terjeszt a "különleges katonai műveletről".

2022 októberében viszont lányával együtt megszökött a házi őrizetből és Oroszországból. Legutóbb idén februárban lehetett hallani felőle, amikor egy Párizsban egy sajtótájékoztatón beszámolt a meneküléséről, például, hogy hétszer váltott autót, mire eljutott az orosz határhoz, és mivel nem volt térerő a telefonján, a csillagok állása alapján próbált tájékozódni. Akkor azt mondta, hogy a francia fővárosban él, de még ott is félti az életét, fél az orosz rendszer bosszújától.

Kiemelt videóink