Párizsban is Putyin rezsimjétől fél az orosz újságíró, aki háborúellenes táblával jelent meg a híradóban

háború
2023 február 11., 07:07
comments 12

„Ha segítségre van szüksége, itt vagyunk” - írta a Riporterek Határok Nélkül (RSF) igazgatója tavaly márciusban Marina Ovszjannyikova orosz újságírónak, aki egy nappal korábban háborúellenes transzparenssel rohant be a legnagyobb orosz tévé híradójába. Az akció előtt videóra mondta, mennyire elege lett a propagandából, amiben neki is részt kellett vennie.

Ovszjannyikovát ezután őrizetbe vették, ahonnan ősszel megszökött, majd annyit lehetett tudni, hogy egy európai állam védelme alatt áll. Meneküléséről most pénteken nyilatkozott először új lakhelyén, Párizsban.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

Mint kiderült, Ovszjannyikova szeptemberben vette fel a kapcsolatot az RSF képviselőivel egy közvetítőn keresztül. A szervezet igazgatója azt mondta, nagyon nehéz dolguk volt, mivel az újságíró házi őrizetben volt, a szomszédai és a rokonai mind Putyin hívei, ráadásul nyomkövető volt rajta.

Miután ügyvédje is menekülésre biztatta, Ovszjannyikova útnak indult egy hétvégi napon, amikor arra számított, hogy a rendőrök kevésbé figyelnek az utcán. Nyilatkozatából nem derült ki, pontosan ki segített neki, de összesen hétszer váltottak autót, míg eljutottak a határhoz, ráadásul az utolsóval a sárba is beragadtak. Térerő híján a csillagok állásából próbálták kikövetkeztetni, merre járnak. Végül órákig bújkáltak a határőrök elől, amíg végre sikerült elhagyni az országot.

Végül Párizsban telepedett le, ahol elmondása szerint továbbra is félti az életét.

photo_camera Marina Ovszjannyikova Fotó: JOEL SAGET/AFP

A háborúról azt mondta, bár az emberek többsége elhiszi a propagandát, az elit tagjai rengeteget veszítettek, és tisztában vannak a helyzettel. Arra számít, hogy az ukrán győzelem közeledtével egyre többet követelnek majd Putyintól, aki ilyen módon a hatalmát kockáztatja. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.