Titkos BKK-s prémiumok osztogatásával vádolja Karácsonyt a Magyar Nemzet

Budapest
2023 október 04., 07:44

Miközben Karácsony Gergely pénzhiányt emleget, és emiatt szeptember végétől emelte a BKV jegyek árát, "mesés prémiumokat hagyott jóvá a BKK, illetve a BKV vezető tisztségviselői számára, a jutalmak egyes vezetők esetében közel tízmillió forintra rúgnak" - ezt írja kedd esti cikkében a Magyar Nemzet.

A propagandamédia zászlós hajójának számító lap cikke szerint Karácsony július 21-én bejelentette, hogy a kormány megszorításai miatt nincs pénze a BKK-nak, ezért emelni kell a jegyek árát, egy nappal korábban viszont "a legnagyobb titokban" döntött arról, hogy a BKK három és a BKV hét vezető tisztségviselőjének milliós prémium kifizetését engedélyezi. A lap azt írja, hogy

  • Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió,
  • Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió,
  • Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió,
  • Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió,
  • Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió,
  • Szedlmajer László, a cég autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió,
  • Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forint prémiumot kaphat.

A kormánypárti lap emiatt azt szerette volna megtudni Karácsonytól, hogy ha olyan rossz a főváros anyagi helyzete, hogyan sikerült ezeket a prémiumokat kigazdálkodni, és nem tartja-e visszásnak, hogy a jegyárak emelésének bejelentése előtt döntött a 65 millió forintnyi prémiumról.

A főpolgármester szerda reggel a Facebook-oldalán válaszolt. Mint írja, "A BKK-nak és a BKV-nak nagyjából tízszer annyi utasa van, mint a MÁV-nak. A vezetőik pedig kb. fele annyit keresnek, mint a MÁV vezetői. A lakájmédia most mégis azon pörög, hogy milyen busás jutalmat kaptak. Pedig nem jutalomról van szó, hanem prémiumról, amire azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat. Ezeknek köszönhetjük, hogy Budapesten a COVID, az energiakrízis és a száguldó infláció ellenére nem romlott, hanem javult a közösségi közlekedés minősége.
Hasonló munkasikereket kívánok a MÁV és a Volánbusz vezetőinek."

Karácsony egy kommentben hozzáteszi, hogy a BKK vezetőinek prémiumáról szóló előterjesztést a BKK felügyelőbizottságának fideszes tagja, Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője is megszavazta, miközben most ő is "titkos" prémiumokról beszél a fideszes médiában. A prémiumról a felügyelőbizottság 2023 február 28-i ülésén szavazott, 6 igen, 0 nem, 0 tartózkodás mellett az erről szóló határozat szerint. "Lassan ideje eldönteni, hogy Budapestet szolgálják-e, avagy a Fideszt, a kettő együtt láthatóan nem megy" - írja Wintermantelről a főpolgármester.