Szexuális zaklatás miatt perli Harvey Weinsteint Julia Ormond is

külföld
2023 október 05., 06:16

Szexuális zaklatás miatt perli Harvey Weinsteint és a Disney-t Julia Ormond színésznő, a Szenvedélyek viharában, a Benjamin Button különös élete, a Mad Men - Reklámőrültek, a Született Boszorkányok és a The Walking Dead színésznője.

Ormond szerint 1995-ben, karrierje csúcsán egy üzleti vacsorán vett részt Weinsteinnel New Yorkban, ahol a produkciós cég biztosított nekik lakást. Amikor a vacsora után a szállásukra értek, a producer levetkőzött, és erőszakkal orális szexre kényszerítette. A színésznő szerint a pályája ezután sosem állt teljesen helyre.

Weinstein három évtizeden át zaklatott fiatal nőket, büntetlenül. Először kilencvenegy nő szexuális zaklatása és más erőszakos cselekmények miatt állt bíróság elé 2020-ban, majd idén februárban további tizenhat év börtönt kapott három rendbeli szexuális zaklatás miatt, amiket még 2013-ban követett el egy európai modell és színésznő ellen. Az ítélettel együtt a filmmogul már ötvenhét éves börtönbüntetését tölti.

A beszámolók szerint Weinstein taktikája az volt, hogy munkamegbeszélésnek álcázva szállodai szobákba szervezett találkozókat, ahol meztelenül, fürdőköpenyben várta, és arról győzködte az áldozatait, hogy karrierjük érdekében feküdjenek le vele. Azokat, akik nem engedelmeskedtek vagy panaszt tettek ellene, egyszerűen lefizette, de sokan félelemből, szégyenből vagy a velük aláíratott titoktartási nyilatkozat miatt nem emelték fel a hangjukat évtizedekig.

Ormond ügyvédei szerint az erőszak megelőzhető lett volna, ha a Miramax vagy a Disney felügyeli Weinsteint, hiszen nyílt titok volt a szakmában, hogy veszélyt jelent a nőkre, akikkel együtt dolgozik. A színésznő perli akkori ügynökségét, a Creative Artists Agency-t is, amiért nem figyelmeztették a producer visszaéléseire.

Weinstein kategorikusan tagadja a vádakat.

(via BBC)