Elkészült a honlap, amin meg lehet nézni, hol lehet majd betáplálni a napenergiát és hol nem

energia
2023 október 06., 10:50

Napeleminfo.mekh.hu címen létrejött a háztartási méretű kiserőművek (hmke) betáplálási lehetőségét ellenőrző honlap - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel. Ezen mérési pont alapján meg lehet nézni, hol lehet majd 2024 január elsejétől újra betáplálni a hálózatba a háztetőre szerelt napelemekkel termelt energiát azoknak, akik 2022. október 31-ét követően adták be, vagy tervezik beadni kérelmüket hmke létesítésére vagy bővítésére.

Ahogy arról több cikkben is részletesen írtunk, a kormány tavaly ősszel bejelentette, hogy a hálózat telítettsége miatt november 1-től sehol nem lehet majd az országban új háztartási napelemeket a hálózatra kötni addig, amíg a kormány máshogy nem mondja. Pedig a jelenleg még érvényes nettó elszámolásos rendszerben lényegében csak akkor éri meg beruházni napelemekre, ha az abban termelt, de rögtön fel nem használt áramot vissza lehet táplálni a hálózatba, és később ugyanannyi áramot ki lehet venni onnan. A napelemes cégek szervezetei már akkor is azt kérték a kormánytól és az energiahivataltól, hogy a teljes, fűnyíróelv szerű tiltás helyett inkább mondják meg, hogy az ország mely pontjain telített a hálózat és hol bírna még el pár HMKE-t. Kérésükre végül egy évet kellett várni.

A MEKH honlapjának adatbázisa a területileg illetékes elosztói engedélyesek adatszolgáltatására épül, információi ezért a közlemény szerint tájékoztató jellegűek. A betáplálási lehetőségről, a csatlakozás feltételeiről és menetéről a területileg illetékes elosztói engedélyestől kérhető pontos tájékoztatás.

A csütörtökön megjelent kormányrendelet értelmében január elsejétől egyes, korábban zárolt körzetekben ismét lehet hálózati betáplálás. Hogy emellett hogyan változik 2024-től a napelemek szabályozása, arról itt írtunk részletesen.