Háborús bűn, rakétaterror - így reagált a nyugat az ukrán kávézó lebombázására

külföld
2023 október 06., 04:59

A Fehér ház, a brit kormányfő, az EU és több európai ország vezetője is mélységesen elítélte azt az immár 50 halálos áldozatot követelő rakétatámadást, amely során az orosz sereg a a Harkiv megyei, Kupjanszk melletti Hroza falu központjában lévő kávézót és boltot lőtte. A kávézóban éppen egy elesett ukrán katonát gyászoltak, a támadás legfiatalabb áldozata 6 éves volt.

El tudják képzelni, hogy besétálnak a gyerekükkel az élelmiszerboltba, próbálják kitalálni, mit főzzenek vacsorára, és egyszer csak egy robbanást látnak és holttestek hevernek mindenütt? Rémisztő - mondta az esetről a Fehér ház szóvivője, Karine Jean-Pierre. "Ezért teszünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy segítsük Ukrajnát, a bátor ukránokat, hogy harcoljanak a szabadságukért és a demokráciájukért."

photo_camera A rakétatámadás áldozatai Hrozában. Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Rishi Sunak brit miniszterelnök közleményt adott ki az esetről, amelyben azt írja, a civilek elleni tervezett támadás megmutatja, milyen mélyre süllyedt az orosz hadsereg. Annalena Baerbock német külügyminiszter a Twitterről X-re keresztelt platformon azt írta, "amíg bombák esnek szupermarketekre és kávézókra, mindent meg kell tennünk Ukrajnáért, hogy meg tudja védeni magát Putyin rakétaterrorjától. Josep Borrell, az EU külügyi biztosa pedig emlékeztetett mindenkit, hogy szándékosan civileket támadni háborús bűncselekmény, amiért felelősségre vonják majd az orosz vezetést és a támadásban részt vevő katonákat a ranglétra minden fokán. (Guardian)