Strasbourg: Kártérítést kell fizetnie az államnak három menedékkérőnek, amiért jogsértően bántak velük a tranzitzónában

belföld
2023 október 06., 09:41

Három magyarországi menedékkérő esetében is ítéletet hozott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a 2020-ban megszűntetett tranzitzónákban történt jogsértések miatt, írja a Helsinki Bizottság.

Az egyik esetben a Szíriából érkezett nagykorú kurd fiatalember nyolc és fél hónapot húzott le a tompai tranzitzónában. Ha a menekültügyi hatóságon múlt volna, hosszabb is lett volna a fogvatartása, de a Magyar Helsinki Bizottságnak sikerült meggyőzni a hazai bíróságot, hogy 2019 tavaszán szabadítsák ki a fiút, mivel testileg és lelkileg is összeomlott. A kurd fiatalembert a tranzitzónában éheztették, hat napon át nem ehetett, aztán a Magyar Helsinki Bizottság közbenjárására a strasbourgi bíróság felszólította a hatóságokat, hogy adjanak neki enni.

Most az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: O Q.-val szemben a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát. Valamint jogellenesen tartotta fogva, jogorvoslat lehetősége nélkül a fiút. 4500 euró igazságos elégtételt kell fizetni neki.

Egy másik esetben a háború sújtotta Afganisztánból az életveszélyben lévő apa, felesége, valamint három, 10 éves, 8 éves és 4 hónapos gyerekeik 2018. február 20-án léptek be a röszkei tranzitzónába. A 100 napos rabság különösen megviselte az egyik, súlyos pszichés betegséggel küszködő szülőt és a középső gyereket.

Az EJEB ebben az esetben is kimondta, hogy a menedékkérő gyerekekkel szemben a magyar állam megsértette a kínzás vagy embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmát. Valamint a család összes tagját jogellenesen tartották fogva, jogorvoslat lehetősége nélkül. Összesen 11 000 euró igazságos elégtételt kell fizetni nekik.

A harmadik esetben P. S., az anya és 4 éves kisfia, A. M. 2017-ben négy hónapon át raboskodott a tompai tranzitzónában. Az asszony erőszakos férje elől menekült el Irakból, és maga a hosszú vándorút is erősen traumatizálta. A gyereke is betegséggel küszködött. Mégsem kaptak értékelhető orvosi segítséget, kezelést bent a tranzitzónában, és ki sem szállították őket.

Az EJEB ebben az ügyben is ugyanazt állapította meg, mint az előző kettőben, nekik összesen 6000 euró kártérítést kell fizetnie a magyar államnak.