Krausz Ferenc a köztévében: Rendkívüli aggodalommal figyelem a magyarországi tanári szakma jelenlegi megbecsültségét

oktatás
2023 október 07., 07:31

Magyarországra utazott és sűrű médianapot tartott a friss fizikai Nobel-díjas, Németországban élő Krausz Ferenc. Miután letudta a kötelező köröket, vagyis magyarázza el közérthetően, hogy miért is kapta a díjat és hogyan forradalmasíthatja az orvostudományt az, amin dolgozik, a kormánnyal messze nem ellenséges Krausz minden interjúban kitért arra, hogy milyen fontosak voltak számára a magyarországi tanárai, és mennyire aggódik a tanárok hiányzó megbecsülése miatt.

Krausz már a Hír Tv-ben is felhívta a figyelmet arra, hogy

„Óriási a jelentősége annak, hogy ilyen kiváló tanáraink a jövőben is legyenek, és ennek megfelelően óriási a jelentősége annak is, hogy a tanári szakma becsületét minél előbb próbáljuk meg maximálisan helyreállítani”

Ezt a Hír TV-s műsorvezető egyszerűen félre értette vagy félre akarta érteni.

Aztán az Infórádiónak is elmondta, még érthetőbben, hogy

„Ilyen tanárok hatása egy fiatalember döntésére az ügyben, hogy ő mit kezd magával, egészen döntő jelentőségűek voltak.

Ezért is szeretnék apellálni mindenféle módon a politikai döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a tanári szakma becsülete minél gyorsabban helyreálljon Magyarországon, mert ha a jövőben nem lesznek Kiss tanár urak, Láng tanár urak, meg Vermes tanár urak, akkor nem lesznek magyar Nobel-díjasok sem, és ez még valószínűleg a legkisebb baj.”

photo_camera A Németországban élő magyar tudós, Krausz Ferenc fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója interjút ad az M5 Ez itt a kérdés című műsorának az MTVA Kunigunda útjai székházában. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Majd jött egy hosszú beszélgetés a köztévén. Az m5-ön szóba került a nagyszámú magyar Nobel-díjas (és az is, hogy mennyien kaphattak volna még), a műsorvezető pedig ezen a ponton rákérdezett, hogy mi az, amit mi magyarok tudunk.

link Forrás

Krausz pedig ismét felhozta a tanárait, de még hangsúlyosabb jelezte, hogy aggasztja a magyar tanárok jelenlegi helyzete:

Vannak Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink, Vermes tanár bácsijaink. Hogy ők hogyan keletkeznek, ahhoz én már nem értek, de talánezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy rendkívüli aggodalommal figyelem a magyarországi tanári szakma jelenlegi megbecsültségét és itt a tévén keresztül is szeretnék apellálni a döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent, amit a lehetőségek megengednek annak érdekében, hogy ennek a szakmának a becsülete helyre álljon minél gyorsabban. Ugyanis ha ez nem sikerül, és nem lesznek a jövőben Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink és Vermes tanár bácsijaink, akkor egészen biztosan nem lesznek Nobel-díjaink. És ez még a legkisebb baj."

Hogy mennyire jutnak el ezek a szavak a döntéshozókhoz? Ha a Magyar Távirati Irodán múlik, akkor semennyire. Mert a köztévés beszélgetésről szóló összefoglalóból egyszerűen kihagyták Krausznak ezt az üzenetét.

Az m5-ös beszélgetés itt nézhető meg, a tanárokat érintő rész 46:35-nél kezdődik.