Izrael budapesti nagykövete: Ezen a világon minden gonosznak a forrása Irán

háború
2023 október 08., 07:02

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete az ATV-nek azt mondta, hogy még ha az ember hozzá is szokott ezekhez a körülményekhez, a Hamász rakétatámadása mindenkit meglepett.

Háborút indítottak Izrael ellen, tömegével lövik a rakétákat az országra, megtámadták a határmenti településeket, és meghalt rengeteg ember, akiknek a többsége civil. Embereket raboltak el, és Gázába hurcolták őket, többségben szintén izraeli civileket – mondta az izraeli nagykövet, hozzátéve, hogy:

„Nem ismerek más normális országot, amelyik tétlenül nézne nemhogy egy ilyen léptékű támadást, de ennek egy töredékét. Ezt tesszük most mi: reagálunk, és győzni fogunk. Ez ennyire egyszerű, nincs ugyanis más lehetőségünk.”

Szerinte most az a a legfontosabb feladat, hogy eliminálják az összes hamászos terroristát, aki behatolt Izraelbe, utána pedig a Hamásznak meg kell fizetnie.

Jákov Hadasz-Handelszman azt mondta, ötven évvel az 1973-as meglepetésszerű támadás után újra meglepetés érte őket, de most más a támadás léptéke.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete
photo_camera Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete Fotó: Isreal Embassy Budapest/Youtube

Azt mondta, az izraeli egyhetes ünnepek idején sok katonai egység szabadságon van, ahogy a mostani sátoros ünnepen is. „Szombat reggel intéztek ellenünk támadást, ami nem egy egyszerű sabbát, hanem a sátorok ünnepének utolsó előtti napja. Ilyenkor ünnepeljük a Tóra-olvasás végét, az új kezdetét” – mondta Hadasz-Handelszman, aki szerint az emberek bizonyára kicsit jobban kiengedtek, de ezt majd a későbbi vizsgálatok kiderítik, egyelőre viszont a harccal kell foglalkozniuk, hogy megvédjék magukat.

„Küzdünk a Hamásszal, de közben vigyáznunk kell arra, hogy a Hezbollah libanoni terrorcsoport ezt ne használja ki, hogy a támadások ne terjedjenek át a Jordán folyó nyugati partjára, és Iránra is különleges figyelmet kell fordítani. Talán a világ egy nap meg fogja érteni, hogy ezen a világon minden gonosznak a forrása Irán, akár Ukrajnáról, akár Gázáról van szó. De mi ennek véget fogunk vetni” – mondta. (ATV)