Debrecen fideszes polgármestere is a veszélyhelyzeti kormányrendelet visszavonását kéri a kormánytól

környezetvédelem
2023 október 09., 17:05

„Elfogadhatatlan, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést” - írta Debrecen polgármestere abban a közleményben, amiben a veszélyhelyzeti kormányrendelet visszavonását kéri a kormánytól. A kabinet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rendelte el, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Ebben pedig a szabálysértő vállalat vállalja, hogy ezután nem csinál ilyet, mintha egyébként nem lennének világosak a jogszabályok. A fideszes Papp László emlékeztetett rá:

„Ígéret született arra, hogy módosítják a rendeletet úgy, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozzon. A szavakat tetteknek kell követni!Felkérem Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet!”

Hozzátette: szerinte is fontos a Dunaferr megmentése, "de ez nem járhat együtt azzal, hogy bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól."

„Különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátor gyárakra”

- írta a polgármester.