Évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik, mostantól csak 30 km/órával léphetik túl a sebességhatárt a mentősök

belföld
2023 október 09., 13:32

„A balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb plusz 30 km/órával lépik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet” - írja az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közleményében.

photo_camera Összeroncsolódott mentõautó a fõváros VIII. kerületében, a Kerepesi út és a Százados út sarkán 2014. október 27-én, miután a jármû összeütközött egy személyautóval.

Azt írják, a nemzetközi példakat figyelembe véve és a baleseteket elemezve arra jutottak, hogy a megengedett sebesség 30 km/óránál nagyobb mértékű átlépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, „amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével”.

„Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon” - írja az OMSz, mely szerint az új korlátozással és az utakon közlekedéssel meg fogják előzni a mentőbaleseteket.

Mint szeptemberben kiderült, Mészáros Lőrinc autójavítója szerelheti a mentőautókat a következő négy évben, évi egy-, vagyis összesen négymilliárd forintért.