Bezárják a Nyugati pályaudvar vonatból kialakított hajléktalanszállóját

Budapest
2023 október 10., 10:21

Harminc év után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bezárja a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán működő „Vonat” szállót, a lakókat pedig egy modern, újbudai létesítményben helyezi el – írja a szervezet közleménye.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Vonat” szállója.
photo_camera A Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Vonat” szállója. Fotó: KOVACS Bence

Mint írják, az egykori katonai kórházvonat szerelvényében kialakított menedékhely a főváros egyik legnagyobb ellátó intézménye volt, ahol három évtized alatt több mint kétezer-ötszáz otthonát veszített férfi talált menedéket, és ahonnan hajnalonként a legtöbb munkát vállaló hajléktalan ember indult dolgozni éveken át. A Vonat bezárásával a fővárosi hajléktalanellátás kezdeti erőfeszítéseit idéző, a „hőskorból itt maradt” emblematikus intézmény szűnik meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Vonat” szállójának egy lakója.
photo_camera A Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Vonat” szállójának egy lakója.

1993. december 6-án az akkori tervek szerint egy évre szóló szükségmegoldásként nyitott hajléktalanszállót egy külső sínpárra félreállított szerelvényben a Máltai Szeretetszolgálat, de a Vonat jelentette 110 férőhelyet mostanáig nem lehetett kivonni az ellátásból, mivel túl nagy kapacitás esett volna ki a rendszerből. A Vonat évi 180-250 lakójával a legnagyobb menedékhelyek egyikének számított.