Hiába tiltakozott Szöul, Kína visszatoloncolt 600 embert Észak-Koreába

külföld
2023 október 11., 18:31

Szöul többszöri tiltakozása ellenére Peking a héten hatszáz, Kínába szökött észak-koreait toloncolt vissza hazájába – közölte az egyik helyi emberi jogi szervezet.

A dél-koreai hírszerzési szolgálat eddig nem erősítette meg az állítást, de jelezte, hogy tudomásuk van észak-koreaiak visszatoloncolásáról.

Az Igazságot Észak-Koreának nevű szervezet közlése szerint a kínai hatóságok az észak-koreai határsértőket a hétfői deportálásuk előtt Csilin és Liaoning tartományokban tartották őrizetben.

Phenjan három év és hét hónap után, augusztus végén jelentette be a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések teljes feloldását. A szervezet szerint eddig nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni az újranyitás óta arra vonatkozóan, hogy Peking tömegesen toloncolja vissza a Kínába szökött észak-koreaiakat, így ez lehet az első eset, hogy ez bebizonyosodik. A kínai kormány augusztus végétől naponta két busszal szállítja a határsértőket az észak-koreai határra, így eddig kb. 2600 észak-koreai visszatoloncolásában vett részt – írták.

A két Koreát elválasztó, demilitarizáltnak nevezett, valójában a világ leginkább militarizált zónája 2020. október 6-án. Ezt megkerülve úszott át hat óra alatt Dél-Koreába egy északi disszidens.
photo_camera A két Koreát elválasztó, demilitarizáltnak nevezett, valójában a világ leginkább militarizált zónája 2020. október 6-án. Ezt megkerülve úszott át hat óra alatt Dél-Koreába egy északi disszidens. Fotó: ED JONES/AFP

„Figyelemmel követjük az ezzel kapcsolatos fejleményeket” – mondta Kim Jung Ho országegyesítésért felelős dél-koreai miniszter a Korea-közi ügyek parlamenti ülésén. „Folytatjuk a tények további ellenőrzését” – mondta a miniszter nyomatékosan megismételve, hogy különböző diplomáciai csatornákon próbálták felszólítani Kínát a kitoloncolások leállítására, sikertelenül.

Elizabeth Salmon, az ENSZ észak-koreai emberi jogokkal foglalkozó különleges előadója kb. kétezerre becsüli a Kínában még mindig őrizetben tartott észak-koreai szökevények számát. (MTI)