Több mint félmillió külföldön élő lengyel akar szavazni a parlamenti választásokon

külföld
2023 október 11., 08:18

Több mint 560 ezer külföldön élő lengyel jelezte, hogy szeretne részt venni a vasárnapi országgyűlési választásokon a határokon kívül, a szám pedig várhatóan át fogja lépni a 600 ezret - ezt közölte kedden Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter. Soha nem akartak még ennyien szavazni külföldön, a nagyjából 5 millió, Lengyelországon kívül élő lengyel állampolgár közül az előző, 2019-es választásokon összesen 315 ezren adták le a szavazataikat.

A sok külföldről szavazó jó hr lehet a Jog és Igazságosság vezette kormány kihívójának, Donald Tusknak és pártjának, a Polgári Platformnak, az előző választások adatai szerint ugyanis a határon kívül leadott szavazatok 39 százalékát a liberális párt kapta.

Donald Tusk egy október 9-ei kampányeseményen
photo_camera Donald Tusk kampányol Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Talán nem is teljesen véletlen tehát, hogy a jobboldali lengyel kormány az év elején jelentősen megszigorította a külföldi szavazatok számolását. A módosítás szerint a határon túli szavazatszámláló bizottságoknak 24 órán belül össze kell számolniuk a leadott szavazatokat, különben az összes, a bizottságnál leadott szavazat érvénytelennek számít. Ez a szigorú határidő a Lengyelországon belüli szavazatszámlálókra nem érvényes, éppen ezért sokan alkotmányellenesnek nevezte az intézkedést, ami súlyosan csorbítja a külföldön élő lengyel választók jogait. A szigorítás miatt több, a Guardian-nek nyilatkozó, Angliában élő lengyel szavazó azt mondta, aggódik, hogy a szavazata el fog veszni, így van, aki direkt ahhoz a londoni bizottsághoz regisztrált, ahol a legkevesebben akarnak szavazni, és olyan lengyel szavazó is van, aki azon gondolkodik, hogy inkább hazautazik és Lengyelországban szavaz. A megnövekedett igények miatt amúgy a lengyel külügyminisztérium közlése szerint 70 százalékkal növelték a külföldi szavazatszámláló bizottságok számát.

A vasárnap esedékes lengyel választás elég szorosnak ígérkezik, így kérdés, hogy a Jaroslaw Kaczinsky vezette, Orbán Viktorral és a Fidesszel nagyrészt szövetséges Jog és Igazságosság kormányozhat tovább immár harmadik ciklusában, vagy a liberális Polgári Platform alakíthat majd kormányt. A választásokat a magyar kormány is izgatottan figyeli, Orbán Viktor nemrég a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a lengyel választások eredményétől is függhet, hogy Magyarországon megkapja-e azokat az uniós támogatásokat, amelyeket egyelőre visszatart az Európai Bizottság.