A háború 6. napja: Izrael addig nem ad vizet és áramot Gázának, amíg el nem engedik a túszokat

  • A háborúnak összesen már több mint 2500 halálos áldozata van. Izraeli oldalon legalább 1200 embert öltek meg a Hamász fegyveresei. Az erre válaszul megindított izraeli válaszcsapások kezdete óta 1350 ember halt meg a Gázai övezetben. Az ENSZ szerint a bombázások miatt 338 ezer gázainak kellett elhagynia az otthonát. Közben tízezrek maradtak áram nélkül az övezetben.
  • Izrael energiaügyi minisztere ugyanakkor azt közölte, hogy addig nem kapcsolják vissza az áramszolgáltatást, nem biztosítanak tiszta vizet és üzemanyagot, amíg a Hamász szabadon nem engedi hétvégén elhurcolt túszokat.
  • A gázai határon továbbra is több ezer izraeli katona várja, hogy megkapja a parancsot a szárazföldi hadművelet megindítására. Köztük van 300 ezer tartalékos is.
  • Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Izraellel, az ENSZ-szel és Egyiptommal arról, hogy engedjenek be bizonyos segélyeket az ostrom alá vett Gázai övezetbe, valamint a civilek egy részét engedjék kijutni. Anthony Blinken csütörtökön Izraelbe érkezik, hogy személyesen is megkérje erre az izraeli vezetőket.
  • Dondald Trump közben kampánybeszédben kritizálta az izraeli kormányt, a védelmi minisztert egyenesen gyökérnek nevezte.


39 poszt
Időrend
2023 október 12., 21:30

Jerusalem Post: 86 százalék tartja felelősnek a Netanjahu-kormányt

A Jerusalem Postban közölt felmérés szerint a megkérdezettek 86-százaléka, de még a kormánykoalíció támogatóinak is 79 százaléka tartja felelősnek Benjamin Netanjahu kormányát azért, hogy a Hamász terrortámadása megtörténhetett. 56 százalék mondta azt, hogy a háború végén a miniszterelnöknek le kell mondania.

2023 október 12., 21:19

Hónapokig tartó előkészületekkel dicsekedett egy Hamasz vezető egy nyugati hírügynökségnek


„Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni" – mondta a libanoni számüzetésben élő Ali Baraka.

A cikk folytatódik

2023 október 12., 20:58

„Egyetlen biztonságos hely sincs Gázában”

„Mindenki veszélyben van, egyetlen biztonságos hely sincs Gázában” - mondta a Vice Newsnak Sami Al-Sultan, a bombázott térségben tartózkodó újságíró, ahol a vizet és az áramot is elzárták.

Al-Sultan szerint így az emberek a rokonaikat is nehezebben találják meg. Elmondása szerint a helyzet katasztrofális, egy kollégája nemrég az egész családját elvesztette.