Kitolják a határellenőrzések idejét a lengyel-szlovák és a cseh-szlovák határon a Magyarországról érkező illegális határátlépők miatt

külföld
2023 október 12., 12:38

Lengyelország és Csehország novemberig meghosszabbítja a Szlovákiával közös határain az ideiglenes ellenőrzéseket, így próbálják korlátozni az illegális határátlépések számát – írja a Reuters. A két ország Ausztriával együtt október 4-én szigorította meg Szlovákiával közös határait, hogy védekezzen az embercsempészek és az illegális bevándorlók számának növekedése ellen.

Szlovákia pedig épp szerdán három héttel, november 3-ig meghosszabbította az október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon.

Ahogy korábban írtuk, ősszel Magyarország felől egyre többen léptek be illegálisan Szlovákiába, a migráció kérdése így a szombati parlamenti választást megelőző kampány egyik fő téma is lett. A növekvő migrációs nyomás mögött az állhat, hogy a magyar kerítés a kormányzati propaganda állításai dacára nem elég a menekültek megállítására, a már Magyarországon tartózkodó illegális bevándorlók és az őket mozgató embercsempészek elkerülik Ausztriát a szigorított osztrák határellenőrzés miatt.

A pozsonyi belügyminisztérium adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon és Magyarországon keresztül Szlovákiába érkező illegális migránsok száma tavaly augusztusban kezdett érezhetően növekedni. A tárca szerint idén már közel negyvenezer illegális migráns érkezett az országba, ami 11-szer több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.