Most már hivatalos: Románia leelőzte Magyarországot

gazdaság
2023 október 12., 12:54

Románia a legismertebb fejlettségi mutató esetében megelőzte hazánkat: az Eurostat friss adatközlése megerősítette azt a félévvel ezelőtti előzetes mutatót, miszerint az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) Romániában az EU-átlag 76,7 százaléka, míg nálunk 76,6 százalék volt. Magyarország ezzel a 27 EU-tagállam rangsorában már csak öt országot előz meg: Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát.

Az adat véglegesítése nem meglepetés, sőt, valószínűsíthető, hogy a románok nemcsak előznek, hanem hamarosan el is húznak. Az előzetes adat óta közzétett GDP-jelentések szerint ugyanis a román gazdaság az idei második negyedévben 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, miközben a magyar gazdaság 0,2 százalékos recesszióban maradt. Éves összevetésben a 2,7 százalékos román növekedés a második legjobb volt az EU-ban, míg a mi 2,3 százalékos visszaesésünk a harmadik legrosszabb.

A román gazdaság már évek óta robusztusabban nő, mint a magyar. Bár Magyarország is ütemesen zárkózott fel az elmúlt 9 évben az uniós fejlettségi átlaghoz (2013 óta 8,5 százalékponttal jött feljebb), a román gazdaság ennél sokkal nagyobb tempót ment. 2013-ban még 55 százalék alatt volt, míg 2022-ben a most véglegesített adatok szerint 77 százalék közelébe került. A 22,1 százalékpontos román javulás két és félszerese a magyar ütemnek, írja a Portfolio.hu.

Azt is megjegyzik: „2013 óta, vagyis 10 év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az uniós átlaghoz, viszont előtte jellemzően szinte mind csak régiós versenytárs gazdaságok találhatóak, vagyis miközben a magyar gazdaság közelíti az EU átlagát fejlettségben, addig a relatív teljesítménye a régiós országokhoz képest romlik.” Csak a cseh, szlovák és szlovén gazdaság közeledett a magyarnál lassabban az uniós átlaghoz a térségben lévő EU-tagok közül.