Ezt sikerült igazán térdre rogyasztani: Európa leggyengébbjei között a magyar gazdaság

gazdaság
2023 augusztus 17., 12:39
  • Az Eurostat adatai alapján az idei második negyedévben az európai gazdaságok teljesítménye romlott: kilenc ország gazdasága zsugorodott az előző negyedévhez képest.
  • Az EU átlagában nem változott negyedéves és 0,5 százalékkal nőtt éves összevetésben a gazdaság teljesítménye.
  • Az eurózóna az uniós átlagnál jobban teljesített: negyedéves összevetésben 0,3 százalékkal, évesben 0,6 százalékkal nőtt az eurót használó országok gazdasága.
  • A magyar gazdaság éves kitekintésben a harmadik legrosszabb teljesítményt produkálta, de negyedéves alapon is csak öt országban rosszabb a helyzet.

Az Európai Unió 27 tagállamából 23 második negyedéves GDP-adatait tartalmazó Eurostat-adatsorból (pdf-ben itt) az látszik, hogy az európai gazdaságok továbbra sem találtak magukra. Az előző negyedévhez képest az EU-ban nem volt növekedés, a mostani 0 százalékot az előző negyedévben még 0,2 százalékos bővülés előzte meg. Az eurózóna egy kicsit jobban teljesített a 0,3 százalékos negyedéves és 0,6 százalékos éves növekedéssel, de éves kitekintésben így is lassult a növekedése (1,1 százalék volt az év elején a tavalyihoz képest).

link Forrás

Kilenc olyan uniós tagállam van a listában szereplő huszonháromból (a görög, horvát, máltai és luxemburgi adatokra még várni kell), ahol a gazdaság teljesítménye a második negyedévben elmaradt az előzőtől, míg az előző negyedévben még a huszonhétből is csak nyolc ilyen volt.

A mínuszok mögött eltérő folyamatok láthatók abból a szempontból, hogy egy ország befelé tart vagy kifelé jön a válságból. Ami a kontinens szempontjából összességében reménykeltő: a legnagyobb gazdaság, a német két negyedéves technikai recesszió és az előző negyedéves 0,1 százalékos visszaesés után most nem csökkent tovább. De nagyot javult a francia GDP-mutató is (0,1 százalékos után 0,5 százalékos bővülés). Az írek kiugró negyedéves teljesítményét egy borzasztóan rossz, –2,8 százalékos előző negyedév előzte meg, és hasonlóan rossz évkezdet után javítottak nagyot a litvánok is.

Negyedik negyedéve tartó recesszió csak két országban van: Észtországban és Magyarországon.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.