Még nem biztos, hogy lesz boksz a 2028-as olimpián

sport
2023 október 13., 11:44

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül az öttusa és a súlyemelés programba kerülését támogatja a 2028-as Los Angeles-i olimpiára,

az ökölvívásét viszont nem.Thomas Bach, a NOB elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be a testület határozatait, így azt is, hogy az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve baseball/softball felvételét támogatja.

Az előzetes programról 2021 decemberében döntött a NOB, akkor három sportágat hagyott ki. Most a lovaglást akadályversenyre cserélő öttusa és a súlyemelés megkapta a vb támogatását, az ökölvívás viszont nem, mert jelenleg nincs olyan nemzetközi szövetsége, amit a NOB elfogad partnernek. Az IBA-t ugyanis felfüggesztette korábban a NOB. A vb határozatai nem véglegesek, azokról a NOB vasárnap kezdődő közgyűlése fog szavazni.

A korábban AIBA, jelenleg IBA nevű ökölvívó-szövetséget 2019-ben függesztette fel a NOB, ezzel kizárta a tokiói játékok boksztornájának rendezéséből, majd később úgy döntött, a párizsi olimpia ökölvívó versenyét és kvalifikációját sem rendezheti meg. A helyzet idén annyira elmérgesedett a két szervezet között, hogy a NOB júniusban elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta az orosz Umar Kremljov által vezetett IBA-t. A sportágban tavasszal új szövetséget alapítottak az IBA-val szemben álló nemzetek az Egyesült Államok vezetésével, de a World Boxingot (WB) a NOB még nem ismerte el. (MTI)