Felvonult az izraeli hadsereg, küszöbön az offenzíva, Netanjahu szerint a háború következő szakasza jön

külföld
2023 október 14., 18:02

Az izraeli hadsereg támadóműveletek sorára, köztük összehangolt légi, tengeri és szárazföldi akciókra készül a háború következő szakaszában a Haaretzben idézett közleményük szerint.

„Az izraeli hadsereg zászlóaljai és katonái az egész országban készen állnak a bevetésre, valamint készen állnak a háború következő szakaszára, amely egy jelentős szárazföldi hadművelet körül összpontosul

- áll az Izraeli Védelmi Erők közleményében.

photo_camera Fotó: JACQUELYN MARTIN/AFP

Időpontokat, így a támadás megindításának idejét nem adtak meg, de Izrael arra kérte a Gázai övezet északi részén élőket, hogy meneküljenek. Emellett bejelentették, hogy az alapvető harci felszerelések lassan megérkeznek az érintett helyszínekre, a hadsereg alakulatai pedig stratégiailag az ország egész területén felvonultak.

Közben az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is arról beszélt az izrael csapatoknak, hogy „jön a következő szakasz”.

Netanjahu a beszédről készített videó alapján valahol Dél-Izraelben beszélt, a poszt alá pedig annyit írt, hogy „mindannyian készen állunk”.

Az izraeli erők korábban jelentették be, hogy huszonnégy órát adnak, hogy a lakosság távozzon Gázai övezet északi részéből, ez a huszonnégy óra szombatra lejárt. Közben az élelmiszer-, üzemanyag- és vízkészletek gyorsan apadnak, miután Izrael megtiltotta a Gázai övezetbe és onnan való kilépést. Nem mindenki tud azonban elmenni az érintett területekről: a Gázai övezet északi részén található két kórház korábban közölte az izraeli hadsereggel, hogy az evakuációs parancs ellenére nem indulnak el dél felé, mert Gáza déli részén nincs olyan egészségügyi intézmény, ami befogadná őket.

A külföldi állampolgárok a nap folyamán elhagyhatták az enklávét Egyiptom, Izrael és az USA megállapodása értelmében – közölték magas rangú egyiptomi és amerikai tisztviselők. Az ATV szombat este diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy vannak még magyar állampolgárok a Gázai övezet déli részén.

Az izraeli hadsereg szombat esti bejelentését több napos bombázás előzte meg, az izraeli légierő már csütörtökön arról számolt be, hogy hatezer bombát dobott le. Az IDF és a Sin Bét belbiztonsági szombaton közölte, hogy megölték a Hamásznak azt a parancsnokát, aki az Izrael határmenti közösségei elleni egyik vérengzést vezette. Szintén beszámoltak arról, hogy megölték a Hamász légierejének vezetőjét.

Minden jel arra utal tehát, hogy az izraeli hadsereg rövid időn belül megindíthatja a szárazföldi offenzívát.

(A szombati eseményeket itt olvashatja vissza)