Felvonult a hadsereg, küszöbön az izraeli offenzíva Gázában

  • Izrael korábban huszonnégy órát adott egymillió palesztinnak, hogy elhagyják Gáza északi részét, ez az ultimátum szombaton jár le.
  • A múlt heti támadásban elhurcolt izraeliek holttestét találták meg Gázában egy péntek esti akció során.
  • Arról, hogy mi a Hamász, itt írtunk, Gázát pedig ebben a cikkben mutattuk be. Hoffmann Tamás nemzetközi jogász azt mondta, hogy Izraelnek joga van katonai célpontokat támadni, de a Gázába beszorított civil lakosságra is figyelnie kell.
31 poszt
Időrend
2023 október 14., 19:16

Palesztin-párti tüntetéseket tartottak Angliában és Skóciában

Több ezren demonstráltak Glasgow-ban és Manchesterben a palesztinok mellett.

photo_camera Fotó: AHMET FEVZI ARICAN/Anadolu via AFP

Erős rendőri jelenlét kíséretében „Palesztina szabad lesz” kiáltások hallatszottak, amikor a manchesteri aktivisták megérkeztek a Platt Fields Parkba, ahol a helyi tüntetés kezdődött. Glasgow-ban is több ezres felvonulást tartottak napközben. A szónokok szabad Palesztinát követeltek, és bírálták a média - köztük a BBC - tudósításait. Egy nő azt mondta, hogy az események összetörték a szívét.

Közben az Egyesült Államokban, Franciaországban és további országokban is zsidó közösségek tartottak gyűléseket Izrael iránti szolidaritásuk jeléül a Hamász gázai támadása után, amely az ország 75 éves történetében az izraeli civilek elleni leghalálosabb gyilkosságsorozat volt. Szombaton pedig többek között Indiában is vonulást szerveztek Izrael támogatására.

(BBC / Reuters)

2023 október 14., 18:06

Összehangolt légi, tengeri és szárazföldi támadásra készül Izrael

Azt persze nem árulták el, hogy mikor indul a támadás, de az izraeli hadsereg, az IDF közleménye szerint a hadifelszerelés lassan megérkezik, a hadsereg alakulatai pedig stratégiailag az ország egész területén felvonultak.

A cikk folytatódik

2023 október 14., 16:09

Megháromszorozza a Gázának szánt humanitárius segélyt az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pénteken Reim kibucba látogattak el Izraelben.
photo_camera Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pénteken Reim kibucba látogattak el Izraelben. Fotó: UNION EUROPEENNE/Hans Lucas via AFP

A bizottság szombat délután jelentette be, hogy megháromszorozza a Gázának szánt humanitárius segély nagyságát. A lépésre azt követően került sor, hogy az EU-t bírálatokkal illették a felső vezetés ellentmondásos üzenetei miatt.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök ma beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral - közölte a Bizottság.

"A Bizottság azonnal 50 millió euróval megemeli a Gázának szánt jelenlegi humanitárius segélykeretet" - mondta von der Leyen egy nyilatkozatban. "Ezzel a teljes összeg több mint 75 millió euróra emelkedik".

A Bizottság vezetője hozzátette:

"Folytatjuk az ENSZ-szel és annak szervezeteivel való szoros együttműködést annak biztosítása érdekében, hogy ez a segély eljusson a Gázai övezetben élő rászorulókhoz. A Bizottság támogatja Izrael jogát, hogy a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartásával védekezzen a Hamász terroristái ellen. Keményen dolgozunk annak biztosításán, hogy a Gázai övezetben élő ártatlan civilek ebben az összefüggésben támogatást kapjanak."

2023 október 14., 15:53

Netanjahu lemondásáért tüntetnek Tel-Avivban

Spontán tüntetésen követelték Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondását 2023. 10. 14-én Tel-Avivban, a védelmi minisztériumnál több százan, köztük több, a Hamász fogságába esett túsz rokonai.
photo_camera Spontán tüntetésen követelték Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondását 2023. 10. 14-én Tel-Avivban, a védelmi minisztériumnál több százan, köztük több, a Hamász fogságába esett túsz rokonai. Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Több száz tüntető, köztük számos eltűnt túsz családja, lemondásra szólította fel Netanjahut egy a védelmi minisztérium székhelye előtti spontán tüntetésen Tel-Avivban.

„Vissza kell szereznünk a túszokat, mielőtt a szárazföldi offenzíva megkezdődik” - mondta egyikük.

link Forrás
link Forrás
2023 október 14., 14:47

Telefonon vitatta meg az Egyesült Államok és Kína az izraeli-gázai helyzetet

Vang Ji
photo_camera Vang Ji Fotó: PEDRO PARDO/AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter abban kért segítséget Pekingtől a Vang Jivel folytatott telefonbeszélgetésén, hogy biztosítani tudják, hogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus ne terjedjen ki a Közel-Kelet más országaira.

Vang erre reagálva arról beszélt, hogy Washingtonnak „konstruktív és felelős szerepet kell játszania”.

„A nemzetközi forró pontokkal kapcsolatos kérdések kezelése során a főbb országoknak ragaszkodniuk kell az objektivitáshoz és a tisztességhez, meg kell őrizniük a nyugalmat és a visszafogottságot, és vezető szerepet kell vállalniuk a nemzetközi jog betartásában” - mondta Wang.

A kínai külügyminiszter emellett azt is hozzátette, hogy Peking a lehető leghamarabb szeretne összehívni egy „nemzetközi béketalálkozót”.

Kína a hivatalos nyilatkozataiban egyelőre nem nevezte a Hamászt a felelősnek az erőszakos cselekedetekben, ehelyett inkább azonnali tűzszünetet sürgetett, elítélte a „válogatás nélküli erőszakot”, és felszólított mindenkit a „gázai nép kollektív büntetésének” befejezésére. (BBC)

2023 október 14., 13:50

Észak-Galileában az otthonukban maradt lakosokat arra kérik, hogy menjenek onnan

Izrael észak-galileai polgármestere arra kérte a környék lakóit, hogy hagyják el az otthonaikat. „Legalább a jövő hét közepéig ne térjenek vissza, maradjanak ott, ahol van. Kérem azokat, akik nem mentek el, keressenek megoldást, és távozzanak a területről” – mondta Giora Salz a biztonsági helyzetre hivatkozva, ami miatt szükséges, hogy az IDF rugalmasan cselekedhessen a határ mindkét oldalán. (Haaretz)

2023 október 14., 13:45

Mi történik most Gázában?

Palesztinok ezrei hagyták el Gáza északi részét, és zsúfolódtak be délen a már amúgy is zsúfolt iskolákba, otthonokba és ideiglenes menedékházakba, miközben izraeli légicsapások érik a blokád alá eső sávot a várható szárazföldi invázió előtt.

photo_camera Fotó: Ali Hadallah/Anadolu via AFP

A külföldi állampolgárok a nap folyamán elhagyhatják az enklávét Egyiptom, Izrael és az USA megállapodása értelmében – közölték magas rangú egyiptomi és amerikai tisztviselők.

Kb. 2,3 millió palesztin rekedt Gázában, a vérontás és a nyomor eszkalációjával szembesülve, miután Izrael minden átkelőt lezárt a területén, Egyiptom pedig azt mondta, hogy nem engedi be a menekülteket, és megerősítette a határátkelőjét.

Az élelmiszer-, üzemanyag- és vízkészletek gyorsan apadnak, miután Izrael megtiltotta a Gázai övezetbe és onnan való kilépést. A légicsapások halálos áldozatainak száma már elérte a 2200-at, köztük 724 gyerek és 458 nő volt – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

Izrael megfogadta, hogy megsemmisíti a Hamász fegyveres csoportot, miután a szervezet harcosai áttörték a sávot körülvevő hi-tech kerítést, és gyilkos tombolást folytatva megöltek 1300 embert, főként izraeli civileket, és több tucat túszt ejtettek. (Guardian)

2023 október 14., 13:27

Londonban több ezren tüntettek a palesztinok mellett

Tiltakozók ezrei csatlakoztak a palesztinpárti tüntetéshez London központjában, az Izrael és a Hamász közötti háború közepette.

A Whitehall felé tartó felvonulás valamivel 13 óra előtt indult a Portland Place-ről, ahol palesztinbarát aktivisták korábban vörös festéket kentek a BBC főhadiszállására. A Palestine Action aktivistacsoport vállalta a felelősséget érte, szerintük ugyanis a brit közmédiának, „palesztin vér szárad a kezén”, pedig a BBC-t – mint az Egyesült Királyság országos közmédiáját – az elmúlt napokban épp amiatt érték bírálatok, hogy fenntartotta azt a szerkesztői álláspontját, hogy nem minősítette terroristáknak a Hamasz fegyvereseit.

photo_camera Fotó: MUHAMMED YAYLALI/Anadolu via AFP

A tüntetés támogatói vörös, zöld és fekete fáklyákat gyújtottak fel, és azt skandálták, hogy „Szabad Palesztina!” és „A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz!” A PA jelentése szerint rövid időre feszültség támadt egy tüntető és a lakosság egy tagja között a Regent Streeten.

A felvonulást a Palestine Solidarity Campaign szervezte több más csoporttal (Al-Aksza barátai, Állítsuk meg a Háborús Koalíciót, Brit Muszlim Szövetség, Palesztin Fórum Nagy-Britanniában és Kampány a Nukleáris Leszerelésért) együtt.

A londoni rendőrség több mint 1000 tisztet küldött ki a felvonulásra, és a közrendről szóló törvény 12. §-a dél óta érvényben van a demonstráció útvonalára. A rendőrség figyelmeztetett, hogy letartóztathatnak mindenkit, aki támogatja a Hamaszt, vagy letér az útvonalról. (Guardian)

2023 október 14., 13:10

A Hezbollah Izraelt lövi Libanonból

photo_camera Fotó: AA VIDEO/Anadolu via AFP

A Hezbollah vállalta a felelősséget a libanoni határ közelében lévő Dov-hegyre történő lövöldözésért. A szervezet hivatalos közleménye szerint aknavető lövedékeket és páncéltörő rakétákat lőttek ki az IDF öt állására. (Haaretz)

2023 október 14., 12:48

Hamász: 24 óra alatt 9 fogoly halt meg

A Hamász fegyveres szárnya szerint 9 foglyot – köztük 4 külföldit – öltek meg az elmúlt 24 órában a Gázában végrehajtott izraeli légicsapások – jelentette a Reuters. (Haaretz)

2023 október 14., 12:14

A UNRWA szerint a gázai menedékhelyei már nem biztonságosak

Az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala a Közel-keleti Palesztin Menekülteknek (UNRWA) felszólította az izraeli hatóságokat, hogy „védjék meg a Gázai övezetben lévő helyiségeiben menedéket kereső összes civilt”. „A háborúknak vannak szabályai. Civilek, kórházak, iskolák, klinikák és az ENSZ helyiségei nem lehetnek célpontok” – közölte a szervezet, ami szerint a menhelyei „már nincsenek biztonságban”, ami „példátlan”. (Guardian)

2023 október 14., 11:59

A gázai egészségügyi hatóság az átkelőhelyek megnyitását követeli

Dr. Asraf al-Kudra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője azt követelte, hogy a beteg és sebesült palesztinok hagyhassák el Gázát – jelentette az Al Jazeera.

Holttestet raknak be egy fagylalthűtőbe az Al-Aksza Mártírok Kórházánál, mivel a hullaházak megteltek, miközben Izrael a Gázai övezet ellen 8. napja folytatja a támadásokat.
photo_camera Holttestet raknak be egy fagylalthűtőbe az Al-Aksza Mártírok Kórházánál, mivel a hullaházak megteltek, miközben Izrael a Gázai övezet ellen 8. napja folytatja a támadásokat. Fotó: Asraf Amra/Anadolu via AFP

Azt írják, az egészségügyi minisztérium sürgősen követeli az átkelőhelyek megnyitását, hogy a betegeket és sebesülteket külföldi kezelésre vihessék, illetve hogy eljuttathassák a sürgősségi gyógyszereket, fogyóeszközöket és üzemanyagokat a kórházakba és egészségügyi központokba, tekintettel az izraeli bombázások miatti áramszünetre. (Guardian)

2023 október 14., 11:39

Izrael-ellenes tüntetők demonstráltak a BBC londoni központja előtt

Több száz tüntető gyűlt össze a Broadcasting House, a BBC londoni főhadiszállása előtt egy palesztinbarát felvonulás előtt. Palesztina zászlókat és támogató üzeneteket lengettek, miközben az emberek kántáltak, a rendőrök pedig a Portland Place közelében állomásoztak.

Az épület főbejárata előtt kordont helyeztek el, miután kora reggel vörös festéket dobtak a bejáratára, a forgóajtókat és a falakat is beborította:

link Forrás

A BBC-t – mint az Egyesült Királyság országos közmédiáját – az elmúlt napokban bírálatok érték, amiért fenntartotta azt a szerkesztői álláspontját, hogy nem minősítette terroristáknak a Hamasz fegyvereseit.

A londoni rendőrség közölte, hogy tisztában vannak a rongálással, de jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a rongálás bármilyen tiltakozó csoporthoz kapcsolódna. (Guardian)

2023 október 14., 11:30

IDF: A Hamász terrortámadásának több mint 1300 áldozata közül 265 a katona

A Hamász palesztin iszlamista szervezet múlt szombati terrortámadásának több mint 1300 halálos áldozata közül 265 a katona, az áldozatok között a civilek száma messze a legmagasabb – közölte Richard Hecht, az izraeli hadsereg szóvivője, aki szerint 120 emberről vehető biztosra, hogy a Gázai övezetbe hurcolták. (MTI)