Szijjártó Moszkvában ígérgette, hogy Magyarország a nukleáris energiára vonatkozó szankciókba soha nem fog beleegyezni

külföld
2023 október 14., 05:30

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter már több napja Oroszországban van az Orosz Energiahét nevű eseményen, és a folyóparti futkározás után most az ígéretek következtek.

A külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tart mindenfajta támadást az atomenergiával szemben, és szerinte ezek a támadások Európában mindig ideológiai alapúak, nélkülözik a tényeket, majd jött az ígéret. "Magyarország a nukleáris energia terén soha fog beleegyezni semmifajta szankcióba, ezt készpénznek lehet venni" - idézi a külügy közleménye.

Szijjártó szerint korábban az európai gazdasági bővülés a magasan fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető, viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációjára épült, amely modell mára módon szétesett. Úgy véli, ez sajnálatos. Abban is reménykedik, hogy egyszer visszatérhet a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés az Európai Unió és Oroszország között.

A magyar külügyminiszter moszkvai turnéja alatt azt is egyértelművé tette, amikor az orosz sportminiszterrel találkozott, hogy a magyar kormány szeretné, ha az orosz sportolók is ott lennének a párizsi olimpián, mert a sport békét teremt.

Nem ő az egyetlen a kormányból, aki orosz kollégáival találkozhat, a jövő héten ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök egyedüli uniós politikusként vesz részt az Egy övezet, egy út című rendezvényen Pekingben, ahol ott lesz Vlagyimir Putyin is.