WHO: Sok beteg számára „halálos ítélet” lenne az észak-gázai kórházak kényszer-evakuálása

háború
2023 október 15., 06:48

A Gázai övezet északi részén lévő kórházak kényszer-evakuálása sok páciens esetében gyakorlatilag a „halálos ítéletet” jelentené, hívta fel a figyelmet szombat esti közleményében az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) az izraeli hadsereg evakuálásról szóló rendelkezésére reagálva.

A Gázai övezet északi részén található két kórház korábban közölte az izraeli hadsereggel, hogy az evakuációs parancs ellenére nem indulnak el dél felé, mert Gáza déli részén nincs olyan egészségügyi intézmény, ami befogadná őket.

A WHO kiemelte, hogy az övezet déli részén így is rendkívül zsúfoltak már az egészségügyi intézmények. A Gázai övezet északi részén 22 kórházban több mint 2000 beteg fekszik, akik kényszer-evakuálása tovább súlyosbítaná a humanitárius és közegészségügyi válságot, tudatta a szervezet, aláhúzva, hogy a páciensek között vannak dializálásra szorulók, inkubátorban lévő újszülöttek, veszélyeztetett terhes nők, akik mozgatása minden esetben tovább rontaná állapotukat.

A közleményben emellett kiemeli az egészségügyi személyzet rendkívüli túlterheltségét: „sokan kénytelenek szívszorító döntést meghozni: hagyják ott a pácienseket, életveszélynek kitéve ezzel őket, vagy a saját életük kockáztatásával folytassák munkájukat”.

A WHO hozzátette: az övezet északi részén az egészségügyi dolgozók „elsöprő többsége” a maradást választja.

Az izraeli hadsereg pénteken 24 órát adott több mint 1 millió gázainak, hogy húzódjanak a térség északi részéről délre egy közelgő katonai hadművelet miatt. Ennyi ember áttelepítése ilyen rövid idő alatt sokak szerint azonban megvalósíthatatlan, humanitárius katasztrófához vezet.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2300-at, a sebesülteké pedig a hatezret. (MTI)