A brüsszeli lövöldözés után félbeszakították a városban játszott belga-svéd meccset

külföld
2023 október 16., 20:13

Miután hétfő este lelőttek két svéd mezes szurkolót Brüsszelben, és a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a városban, félbeszakították a Baldvin király Stadionból játszott belga-svéd Eb-selejtezőt is. Mivel a támadó még szökésben van, a nézőktől azt kérték, hogy biztonsági okokból ne hagyják el a helyszínt. A gyilkosság a stadiontól körülbelül öt kilométerre történt. A rendőrség utasítására a stadion közelében lezárták a metróállomásokat. A belga hatóságok órákig vizsgálták, hogyan lehet biztonságosan kijuttatni a szurkolókat a stadionból. Végül nem sokkal éjfél előtt kezdték kiengedni a szurkolókat.

photo_camera Fotó: HATIM KAGHAT/AFP

A belga ügyészség szerint a lövöldözésben egy taxisofőr is megsebesült, de már nincs életveszélyben. A támadásról korábban megjelent egy felvétel is, amin azt látni, ahogy a narancssárga kabátot viselő fegyveres leugrik a motorjáról, majd lövöldözni kezd. Az áldozatok először bemenekülnek egy épületbe, de a támadó utánuk megy, és kivégzi őket. A helyi rendőrség közölte, hogy vizsgálja a videó hitelességét. A közösségi médiában terjedni kezdett egy másik videó is, amit egy arabul beszélő férfi azt mondja, a támadást Allah nevében követte el.

A belga ügyészség annyit közölt, hogy látta a videót, de nem tudja megerősíteni, hogy azon a fegyveres beszél. A lövöldözés miatt a belga kormány rendkívüli ülést hívott össze. Franciaország pedig megszigorította a a határellenőrzést Belgiummal.