Elbukta a pert a Citibank ellen a magyar bankár, akit két szendvics miatt rúgtak ki

ÉLET
2023 október 16., 14:10

Munkaügyi pert nyert a brit Citibank egy bankárral szemben, akit azért rúgtak ki, mert hazudott arról, hogy egy üzleti úton két emberre valót fogyasztott, írja a Financial Times. A brit sajtó megnevezi a Fekete Szabolcs nevű vezető elemzőt, aki tisztességtelen és jogtalan elbocsátásra hivatkozva perelte be a bankot, miután egy 2022-es háromnapos amszterdami munkalátogatás után benyújtott költségtérítése miatt kirúgták.

photo_camera Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Fekete - aki 2015 óta dolgozott a Citinél - élettársával utazott az amszterdami útra, aki nem volt a bank alkalmazottja, állapította meg a bíróság. Július végén nyújtotta be a költségtérítési kérelmét, és azt állította, hogy az összegek bőven a bank napi 100 eurós limitjén belül voltak. Egy felsővezető azonban közölte vele, hogy a kérelmét elutasítják, mert a nyugtán szereplő étkezések két személyre vonatkoztak.

A pénteken nyilvánosságra hozott ítélet szerint Fekete e-mailben azt válaszolta, egyedül utazott, és azért ivott két kávét, mert az nagyon kicsi volt. A felsővezető megkérdőjelezte a válaszát:

  • - „A nyugta két szendvicset, két kávét és egy másik italt tartalmaz. Azt állítja, hogy mindezt Ön fogyasztotta el?”
  • - „Igen, ez így van. Aznap kihagytam a reggelit, és csak egy kávét ittam reggel. Ebédre egy szendvicset ettem egy itallal és egy kávéval az étteremben, és egy másik kávét vittem magammal az irodába, délután pedig megettem a második szendvicset, ami egyben a vacsorám is volt”

– írta Fekete. A bírósági ítélet azt is írja, hogy az igazgató további kérdései után Fekete azt válaszolta: „Minden kiadásom a 100 eurós napi keretemen belül van. Kérem, mondja el, hogy mi az aggodalma, mivel nem hiszem, hogy ilyen mértékben igazolnom kellene az étkezési szokásaimat”.

Amszterdami látkép
photo_camera Amszterdami látkép Fotó: mau_ry/Flickr CC BY NC-ND 2.0

Augusztus elején a főnök a költségtérítési igényt a bank etikai irodájához továbbította, ami belső vizsgálatot indított. A kihallgatáson megkérdezték Feketétől, hogy a pesztós tésztát és a bolognait a partnerével együtt ette-e, aki erre azt mondta, hogy nem. Később azonban Fekete azt mondta, hogy az étel egy részét partnere fogyasztotta el. A Citi októberi vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az elemző megszegte a vállalat költségkezelési szabályzatát, és hazudott a belső vizsgálat során, ezért kirúgták. Védekezésében azt mondta, hogy az amszterdami útja után több hétig betegszabadságon volt és gyógyszeres kezelés alatt állt, amikor a költségtérítési igényével kapcsolatos e-mailekre válaszolt, emellett nemrég elvesztette egy családtagját.

A munkaügyi bíró szerint a bank jogosan bocsátotta el Feketét, aki egy globális pénzintézetnél bizalmi pozícióban dolgozott, és azt mondta, az ügy nem a pénzről szól. A bíró az ítéletben így fogalmazott: „Elfogadtam, hogy a költségelszámolást tévedésből nyújthatták be. Meggyőződésem azonban, hogy az elbocsátás munkáltató észszerű reakciója a hamis állításokkal kapcsolatban”. Azt is mondta, hogy Feketének kötelessége lett volna beismerni és az első adandó alkalommal korrigálni a helyzetet.