Hivatalos: lesz öttusa és súlyemelés 2028-ban Los Angelesben az olimpián

sport
2023 október 16., 10:02

Nem született meglepetés, a NOB közgyűlése megszavazta a végrehajtó bizottság múlt heti javaslatait, így a 28-as olimpia programjában szerepelni fog az öttusa és a súlyemelés is, a boksz viszont nem kapott elegendő támogatást.

A botrányok tépázta amatőr ökölvívás szénája azért áll rosszul, mert még mindig nincs olyan világszövetsége, amit a NOB elfogadna.

A NOB friss közleményében megemlíti, hogy az öttusa nem került volna bele a programba, ha nem cserélik le a lovaglást akadályversenyre.

Az olimpiák rendezői újabban öt olyan sportágat is felvehetnek a műsorba, amelyek csak azon az adott olimpián lesznek a program részei. Los Angelesben ezek a következők lesznek:

  • flag football - egyfajta ütközésmentes amerikaifoci. A II. világháború alatt találták ki arra, hogy a katonák úgy tudjanak szórakozni és sportolni, hogy közben nem fenyegeti őket sérülésveszély. A szabályai nagy vonalakban megegyeznek a mintaképéivel, azzal a lényegi különbséggel, hogy az ellenfél földrevitele helyett a testére kötött szalagok megszerzésével szerelhető a labdát elkapó vagy vivő játékos.
  • a krikett egyszerűsített verziója
  • lacrosse
  • fallabda
  • baseball/softball